хоккей, hockey, сокол киев, сокіл київ, sokol kiev kiew, нхл, чемпионат мира, hockey fights, мир хоккея, equipment, украинский хоккей, чемпионат мира по хоккею, детский хоккей

Хокейні публікаціїЧемпіонат УкраїниА тепер їх тільки троє...

17-11-2008 10:05 Илья

Західний дивізіон вищої ліги чемпіонату України з хокею напередодні старту першого туру недорахувався одразу двох клубів. Тепер у вищій лізі не виступатимуть хокейні клуби з Луцька та Рівного. Чому так сталося — пересічному знавцю спорту в Україні дізнатися, мабуть, неважко. Тягатися із професійними клубами інших українських дивізіонів та “фінансуватися” на рівні дуже непросто. Однак це спробують зробити три західні клуби – львівський “Експрес”, івано-франківська “Ватра” та вінницький “Патріот”.

Представник Львова у західному дивізіоні чемпіонату України з хокею виступатиме під назвою ХК “Експрес”. Нагадаємо, що дві хокейні команди зі Львова – ХК “Львів” та “ВІМ-Беркут” — нещодавно об’єднались, і ось тепер у нового колективу з’явилась нова назва. Спонсором команди буде Львівська залізниця. Звідси й назва команди. Новий колектив вже встиг зробити перший крок у розвитку хокею в регіоні: хокейна секція ХК “Львів” отримала статус ДЮСШ.

“Про високі місця та серйозні перспективи у цьому сезоні говорити не варто, — розповідає кореспондентові “ВЗ” головний тренер команди Михайло Чеканцев. – Але мине небагато часу, і наш клуб увіллється до когорти хокейної еліти України. У нас клуб напівпрофесійний. Міжсезоння як такого у нас не було, адже ми тільки створилися і зареєструвались. “Експрес” створений на базі кращих гравців ХК “Львів” та “ВІМ-Беркут”. У нашій заявці є 13 київських гравців. Рівень наших хокеїстів недостатній для рівня чемпіонату України, тому підсилення було обов’язковим. Поки що завдання на сезон не ставимо. Наразі у нас воно єдине – виступити достойно. Також ми відрізняємося від усіх інших, адже є єдиною командою, яка представлена на відкритій ковзанці. Усі пішли нам назустріч і дозволили проводити там домашні матчі. Але ми сподіваємося на розуміння місцевої влади, що вона виділить землю на побудову льодового палацу і спільно з Федерацією хокею України у Львові побудують палац”.

За словами Михайла Чеканцева, ідея створити із двох клубів один була якоюсь мірою прогнозованою, адже у Львові усі хочуть, аби клуб нашого міста достойно виступив у чемпіонаті України. На відміну від інших команд, львівський клуб не має змоги тренуватися кілька разів на тиждень. Зазвичай команда тренується один раз на тиждень в Івано-Франківську або у Рівному.

Як пояснює Михайло Чеканцев, аби належно виступити у чемпіонаті, цього явно недостатньо.

Як вдалося дізнатися кореспонденту “ВЗ”, основа івано-франківської “Ватри” складається із вікових гравців. Хокей для них – радше задоволення, аніж професійна діяльність. Чимало гравців “Ватри” – любителі хокею, які займаються цим видом спорту у вільний від роботи час. Завдань перед командою ніхто не ставить. Мовляв, виступимо як зможемо, а з місцем уже як вийде. Клуб, швидше за все, можна назвати аматорським.

“Патріот” — любительський клуб, за який виступають тільки місцеві виконавці, – розповідає “Високому Замку” президент федерації хокею Вінницької області, координатор клубу Володимир Давидюк. — Середній вік гравців у нашій команді приблизно 38 років. Про завдання на сезон ми не говоримо, адже до першого туру не знали, хто є у заявці в інших команд. Про якісь конкретні результати можна буде говорити тільки тоді, коли ми зустрінемося із кожною командою. Як показали наші перші ігри проти “Експресу”, за Львів заявлені 13 київських виконавців. Після цих поєдинків, думаю, ця команда має усі шанси завоювати перше місце у західній зоні. Ми програли Львову, бо середній вік гравців там молодший і майже усі виконавці пройшли дитячу спортивну школу, їхній рівень майстерності вищий. Але радує те, що на цих іграх трибуни були заповнені вщент”.

За словами Володимира Давидюка, за регламентом чемпіонату у командах повинні бути підписані контракти із гравцями, однак “Патріот” не є професійною командою, тому грошей за ігри хокеїсти не отримують і контрактів не мають. “Та й, зрештою, у нас немає такої можливості, – веде далі президент федерації хокею Вінницької області. — У нас міська рада виділила гроші на оренду льоду та виїзні матчі. Утім, можна не сумніватися, що рівень гравців у центральному дивізіоні команд набагато вищий, тому на рівних боротися із професійними командами нам буде дуже складно”.

Також, як розповів Володимир Давидюк, на конгресі Федерації хокею України, що відбулася напередодні першого туру у західній зоні, вирішили, що в майбутньому усі 24 українські команди розіб’ють на вищу, першу та другу лігу. А турнір у вищій лізі, у якому виступають клуби із західного, східного та центрального дивізіонів України, є експериментальним. Головне його завдання — популяризувати хокей в Україні.

Р.S. У першому турі, в якому зустрілися вінницький “Патріот” та львівський “Експрес”, перемогу у двох поєдинках святкували львів’яни. У першому поєдинку перевага команди Михайла Чеканцева склала 4 шайби —12:8, а у повторному матчі вийшов розгром господарів – 12:3 на користь гостей зі Львова. А цими вихідними львівський “Експрес” гостював в Івано-Франківську, де зіграв два матчі проти місцевої “Ватри”. У першому поєдинку сильнішими були господарі – 11:5, а у повторній грі успіх святкували львів’яни – 8:4.

Богдан Пастернак (Високий Замок, 16.11.2008)

Богдан Пастернак

Ось що хочу сказати з цього приводу...


Гадаю, що вищу лігу потрібно розширювати поступово. На наступний рік (2009/10)(приміром) — 5 команд Центрального дивізіону (фактично — нинішня вища ліга), дві кращих Східного та краща команда Західного дивізіонів. Загалом — 8 команд. Мій проект: Провести 2-коловий турнір із спареними матчами (14 турів — 28 матчів). В 3 колі змагаються кращі 6 команд (ще 10 турів — 20 матчів). Команди, котрі займуть 7-8 місця грають в перехідному турнірі з 4-ма кращими командами першої ліги (розділені по дивізіонах команди: Київ, Суми,Вінниця, Житомир, Чернігів — Центр; Івано-Франківськ, Львів, Луцьк, Рівне — Захід; Харків, Донецьк, Дніпропетровськ, Запоріжжя — Схід; Херсон, Миколаїв, Одеса, Крим — Південь; можливі інші варіанти) в два кола (10 турів — 20 матчів). У вищу лігу 2010/2011 виходять 4 кращих і вона складається вже з 10-ти команд. Вінчає сезон плей-офф (Кубок України) — 6 кращих команд вищої ліги та 2 кращих команди перехідного турніру.

Високий Замок: ...в майбутньому усі 24 українські команди розіб’ють на вищу, першу та другу лігу...


Цікаво, чому саме 24? В турнірах сезону 2007/08 змагалося понад 60 клубів...
Але як там не було тут головне зберегти таку систему Вищої Ліги як зараз. Щоб клуби із Першої Ліги не боялися грати у Вишці отрмуючи по 10-15 шайб за матч як «Дніпровські Вовки» торік. Ідеальний варіант, щоб у Вишці було 15 команд у три дивізіони, решта ж команд боролося за право грати у Східному та Західному Дивізіонах. А з останніх по одному чи два клуби вилітали б у Першу Лігу.

Тимур, а самий жир була б участь ветеранистого чемпіона світу словака Петера Бондри за рідний клуб ХК Луцьк (місто де він народився) у Західному Дивізіоні Вищої Ліги ЧУ у сезоні 2010/11
Интересно, как развивался хоккей в северной америке перед созданием великой шестерки. Тоже, наверное, начиналось все с энтузиастов, настоящих аматоров игры (и клюшки вратарские, уверен, тоже тырили ). Думаю, через года 2 во Львове даже легионеры появятся — какие-нибудь Вынныкы или Бойко с Данейками
Дякуємо пану Богдану і пану Гєнці за зацікавленість у долі команди.Команда «Експрес» Львів.
Респект ХК Експресу и Богдану Пастернаку! Так тримати!