хоккей, hockey, сокол киев, сокіл київ, sokol kiev kiew, нхл, чемпионат мира, hockey fights, мир хоккея, equipment, украинский хоккей, чемпионат мира по хоккею, детский хоккей

Хокейні публікаціїЧемпіонат УкраїниЮрій Загородній: «Ліга зробила крок в сторону якості»

14-02-2012 13:03 ritchie

В період міжнародної паузи, коли чемпіонат Професіональної хокейної ліги пішов на тижневі канікули, можна підвести певні підсумки п’яти місяців існування ПХЛ. На запитання прес-служби ліги відповів генеральний директор ПХЛ Юрій Іванович Загородній


Нещодавно в чемпіонаті Професіональної хокейної ліги завершилось п’яте коло. На даний момент практично вималювалась четвірка команд, що продовжуватиме боротьбу за медалі на другому етапі. Порівняйте будь-ласка рівень змагань на старті сезону та зараз.

Я не вважаю завершення п’ятого кола подією – це звичайний робочий процес. Подією буде закінчення регулярного чемпіонату, а станеться це лише через чотири тижні. От тоді ми й підведемо певні підсумки існування ПХЛ.

Якщо говорити про початок чемпіонату та сьогоднішнім днем, після закриття трансферного вікна, то це, як кажуть в народі, небо і земля. Я вже неодноразово казав, що ні керівники команд, ні функціонери ліги, ні фахівці хокею не очікували того, що ми так швидко вийдемо на той достатньо високий рівень хокею, який ми маємо зараз. І коли більшість команд готувалися до сезону і комплектувалися по принципу кількості, то вже з середини першого кола ці команди перейшли до комплектування за принципом якості. Те, що в усіх командах протягом чемпіонату відбувалася активна трансферна політика, свідчить про перехід до якісного комплектування. В появі у нашому чемпіонаті виконавців добротного та високого рівня першочергова заслуга керівників клубів. Це підняло рівень кожної команди та рівень в цілому.

Першим по шляху якості пішов «Сокіл». Те, що чемпіонат у складі команди розпочав Костянтин Касянчук, а вже після п’ятого туру з’явився Андрій Ніколішин, стало прикладом ведення трансферної політики для інших команд. Чемпіон 2011 року донецький «Донбас» повністю змінився у порівнянні з тою командою, що готувалась до старту змагань. Серйозно змінилося обличчя «Беркута» та «Компаньон-Нафтогазу». «Нафтогазівці» після третього кола провели дуже вдалу селекційну політику. В команді з’явилися нині один з найкращих голкіперів чемпіонату Сергій Зав’ялов, нападаючий Іван Хомутов та інші виконавці, які визначають обличчя цієї самобутньої команди, яка володіє серйозним потенціалом і вже перемогла усіх лідерів чемпіонату. І «Леви», і «Харківські Акули» підсилили свій склад добротними виконавцями.

Виходячи з цього, я можу підсумувати, що дискусійне рішення про створення одного трансферного вікна себе повністю виправдало. Як мінімум у цьому сезоні. Наступного сезону команди ще серйозніше працюватимуть у напрямку комплектування своїх складів.

Ще одним позитивним моментом є поступове зростання глядацької аудиторії. За хокеєм скучили, його хочуть бачити. Приємно, що і в засобах масової інформації обговорюються теми хокею. Ну і нарешті хокей почав бути частим гостем на екранах телевізорів, що безумовно є значним досягненням.

Зараз у чемпіонаті ПХЛ виступають Ніколішин, Капуш, Харитонов, Недорость – гравці дуже високого рівня. Чи не має у Вас побоювання, що більшість із цих гравців брались «під плей-офф» і по завершенні чемпіонату вони залишать Україну?

Все може бути. Хтось залишиться, хтось поїде. У будь-якому випадку кожен гравець вирішуватиме свою долю самостійно. Але свій вклад ці гравці вже внесли у історію ПХЛ. Слід Ніколішина в українському хокеї залишиться, залишиться слід і Івана Хомутова. Дай Бог, щоб він продовжував свої виступи в нашому чемпіонаті. Адже цей гравець не лише лідер «Компаньон-Нафтогазу», а й один з найкращих гравців в історії клубу. Я хотів би, аби сильні легіонери у нас залишились. А до них приїхали нові зірки. Хороший приклад для клубів уже є.

Ще одним позитивним моментом є те, що до України повернулось чимало наших вихованців, які виступали у різних країнах світу. Це дуже добре. Це і поповнення для клубів, і плюс для національної збірної.

Ви торкнулися теми збірної. Вперше за 20 років існування незалежного українського хокею національний чемпіонат став базовим для збірної команди України. Чи відчуваєте ви відповідальність за стан головної команди країни?

Тут пряма відповідальність, адже чим сильніший чемпіонат, тим вища підготовка гравців національної збірної. Я б ще хотів відзначити один момент. Я часто буваю на матчах чемпіонату – за весь час відвідав близько 90 ігор. Я був на всіх домашніх аренах команд. Мені дуже приємно, що завжди на матчах чемпіонату я бачив тренерський штаб національної збірної.

Тренерський штаб збірної працює для того, щоб відібрати найкращих виконавців для збірної. Дуже добре, що у них є змога переглядати усіх кандидатів наживо – не через Інтернет, чи чиїсь розповіді, а на власні очі.

Пройшло чимало часу, аби оцінити організаційні моменти. Що б Ви змінили чи зміните у питанні організації чемпіонату?

Перший сезон – це період становлення. В багатьох питанням ми або шукали компроміси, або закривали очі на деякі проблеми. Нашим клубам ще потрібно ставати на ноги і в фінансовому плані, і в організаційному.

Багато що повинно було працювати. Зокрема, має бути система «відео-гол». Вже було чимало спірних моментів у іграх «Леви» — «Сокіл», «Беркут» — «Донбас», «Донбас» — «Сокіл», «Донбас» — «Беркут» тощо. Наразі така система є лише в «Дружбі» та «Терміналі». Навіть у Палаці спорту потрібно до початку серії плей-офф встановлювати цю систему.

Буде багато дискусій щодо легіонерів. Яку формулу щодо кількості іноземців застосовувати? Більш принциповими будемо у питанні допуску клубів до чемпіонату. Ми хотіли допустити більшу кількість команд. Але зараз ми маємо два дуже проблемні клуби, долею яких займається генеральна дирекція ПХЛ. Не самі клуби, не місцева влада, а саме генеральна дирекція. А так не має бути. Серйозніше потрібно буде працювати зі спонсорами. Мати одного серйозного спонсора – дуже мало.

Серйозніше потрібно буде підходити до підготовки суддів. У нас є непогані арбітри, але їх небагато. Розрив між Урдою, Гладченком, Лусканем, Глуховським та рештою арбітрів дуже помітний і це відчувається в принципових матчах. Тому разом зі зростанням рівня клубів має зростати рівень суддівства. Одного семінару перед початком чемпіонату недостатньо! Потрібно розробити програму підготовки суддів. А тут потрібно залучати науку, запрошувати іноземних спеціалістів, застосовувати новітні підходи. Я хочу, щоб було менше нарікань на обслуговування ігор.

Четвірка учасників плей-офф вже майже сформувалась. Де будуть грати команди?

У нас залишилась головна інтрига – перше місце. А так, за великим рахунком, долю четвірки найкращих вже визначено. Хочеться аби всі матчі відбувалися на льоду Палацу спорту та арени «Дружба». Теоретично така можливість існує, проте практично це не вдасться. Більшість ігор відбудуться на цих аренах, але деякі ігри відбудуться і в «Терміналі», адже в планах роботи Палацу спорту є події, які можуть відбутися лише тут.

Наразі ми плануємо розклад плей-офф, щоб якомога ширше задіяти головні арени країни. Ми хочемо транслювати всі матчі плей-офф і мати велику аудиторію на трибунах, а це можливе лише за умови проведення матчів у «Дружбі» та Палаці спорту.

А як же «Компаньон-Нафтогаз»? Домашньою ареною цієї команди є СК «АТЕК»…

Ми вже зараз ведемо переговори з керівництвом цього клубу, щоб вони визначилися із домашньою ареною на плей-офф. «АТЕК», на нашу думку, не відповідає вимогам плей-офф. Там немає системи «відео-гол», і я не вірю, що вона там найближчим часом з’явиться, та й з естетичної сторони «АТЕК» не повинен приймати матчі плей-офф.

В будь-якому випадку розклад плей-офф залежатиме від підсумкового розподілення місць за підсумками регулярного чемпіонату. Наразі у мене на столі лежить чотири варіанти розкладу матчів плей-офф. По закінченні першого етапу ми приймемо рішення.

Розкажіть про долю «малого» плей-офф.

Це складне питання. Наразі у матчах за 5-8 місця готові брати участь лише львівські «Леви». Ви знаєте про фінансову ситуацію у «Білому Барсі» та «Вінницьких Гайдамаках». Є проблеми і у «Харківських Акул». Можливо нам доведеться збирати Наглядову рада чи Раду клубів, щоб прийняти остаточне рішення щодо «малого» плей-офф.

Чи плануєте Ви вже зараз проведення додаткових турнірів під егідою ліги?

Ми думаємо про це, але наразі нашим головним завданням є достойне завершення цього чемпіонату. Ми маємо гідно закінчити регулярний чемпіонат та повести на найвищому рівні плей-офф. А про перспективи поговоримо потім.

ПХЛ

Ось що хочу сказати з цього приводу...


Бюджет однієї команди потягне тисяч на 200 доларів

это мелочь... месячная з\п футболиста А.Шевченко


22-02-2012 00:27
[url=javascript:addtxt('Гость, ')]Гость[/url]

2
15-02-2012 23:09
Ну і подивись де ми і де Білорусь
2
15-02-2012 23:09
Зодчий

А в чому приклад? Там натуралізували більше ста хокеїстів і отримали свій повноцінний чемпіонат з лімітом на легіонерів. Навіть у нашому чемпіонаті виступають кілька натуралізованих білорусів — Страхов, Горячевських, Смолін, Тронь, Пономарьов, Шликов...

Порівняння не зовсім доречне
2 15-02-2012 22:29
Василь

Уже давно виникла

Але МХЛУ наразі утопія. Бюджет однієї команди потягне тисяч на 200 доларів. У кого є такі кошти? Поки клуби не матимуть власні школи, дитячий хокей буде в .... А коли, образно кажучи, Беркут чи Леви будуть зацікавлені в отриманні своїх кадрів, то тоді й вся система ДЮ хокею вийде на новий якісний рівень
Гость, был сюжетпро киевскую акамедию в передачи Тиждень хокею. По сюжету вроде все неплохо, а как оно на самом деле, посмотрим... Выводы пока делать рано...
Зодчий, то е правда, мы тут 250-300 тыс зелени на молодежку в ПХЛ НЕ МОЖЕМ НАЙТИ, а на команду в МХЛ весь миллион нужен и позора на все СНГ!
Академия (киевская) — это пока красивое название без своего льда и нормальных тренеров. Они где сейчас играют, какие результаты?
Забудьте про МХЛ (у) на сегодня. Эта лига будет не раньше чем когда подрастет 98 год. Иначе зачем были созданы эти академии.
Будувати ПАЛАЦИ СПОРТУ з тренувальними катками в кожному обласному центрі.а в Київі три,відкривати ДЮСШ де вже є штучний лід.Будуймо. Добивайте створення команд в Калуші,Івано-Франківську,Ужгороді,Рівно.
Но молодежную сборную однозначно надо иметь в ПХЛ

Да это понятно.Я и вопрос такой загороднему задавал,все дело упирается в отсутствии у ФХУ денег,какая еще МХЛ с полтора зеленых лимонов
Зодчий, вроде как поддержали почин созданиа команд только харьков, сокол и херсон, остальные тормоза. В принципе, если играть по 92-95 году, то основои могут быть существующие сегодна команды 95 года, а к ним добавить парнеи 92-94 года. Легов не больше 5 человек, благо русские летом пачками выкинут на улицу парнеи 95 года и старше. Но молодежную сборную однозначно надо иметь в ПХЛ.
** думати про створення якоїсь укр.МХЛ — передчасно**
Навпаки створювати треба було ще вчора.Не вписувати в регламент дурні пункти про підтримку або створення ДЮСШ,а зобов«язати створення при кожному клубі ПХЛ молодіжної команди з гравців 18-21 річного віку(одна команда),та групи підготовки з юнаків 14-17 річного віку(одна команда),і проводити паралельно з чемпіонатом ПХЛ,першості України серед молодіжних та юнацьких складів.До чемпіонату МХЛУ можуть долучатися молодіжні команди з міст де нема команд ПХЛ,наприклад Херсон чи Калуш.
**.З наступного року потрібно встановити жорстку прогресивну шкалу таких внесків.Наприклад ,5,10,15,20,30,40 і т.д. за кожного наступного легіонера.Таким чином усі зібрані «легіонерські» кошти повинні піти на підготовку українського кадрового резерву для тих же клубів ПХЛ.**
Ти хоча б порахував скільки треба заявити легіонерів,щоб назбирати 1.5 мільйона долларів?Ну забезпечать ігровою практикою 30 пацанів,а інші?
Не треба вигадувати велосипед,є приклад Білорусі-екстра і вишка
Хочу ще раз навести свою думку відносно легіонерів і МХЛ (У) :
Не то що створювати,а навіть думати про створення якоїсь укр.МХЛ — передчасно.Нема гравців .Якщо хочете мати таку лігу через років 5-7 ,то треба уже зараз створити 10-14 команд (ДЮСШ) по 99,2000,2001,2002,2003 рр. А для цього потрібні висококваліфіковані спеціалісти і кошти.При чому багато . А для того щоб зараз не загубити перспективних гравців 92,93,94,95 рр. нагальним є створення і участь повністю української команди в російській МХЛ.Для цього потрібно приблизно 1 млн.дол.Ось механізм фінансування : ФХУ і ПХЛ виступають засновниками Фонду розвитку юнацького хокею.Фонд наповюється коштами,які сплачують клуби ПХЛ за заявку легіонерів.З наступного року потрібно встановити жорстку прогресивну шкалу таких внесків.Наприклад ,5,10,15,20,30,40 і т.д. за кожного наступного легіонера.Таким чином усі зібрані «легіонерські» кошти повинні піти на підготовку українського кадрового резерву для тих же клубів ПХЛ.Ідея не нова і проста .Але вона навряд чи виникне в головах функціонерів ФХУ і ПХЛ.Треба щоб хтось із форумчан підкинув їм цю ідею.

Desperado: Відео-гол з наступного сезону має бути у Новояворівську.

Якби там хочаб ліхтарі за воротами замінили на більш енергозберігаючі теж було б непогано!
Desperado, **Жоден нормальний лег не прийме українське громадянство**
А як ти ділиш хокеїстів на нормальних або ненормальних?
У нас уже за дитячі команди легіонери грають,що далі буде.А якщо буде ліміт,то клуби будуть більш розбірливими у виборі легів.А щодо натуралізації-який попит,така і пропозиція,ринкова економіка,розумієш
Відео-гол з наступного сезону має бути у Новояворівську.
Малого плей-офф не буде. Самі гравці про це давно говорили.
Я теж хочу щоб молодь грала в командах. Ідея про 5 молодих в заявці вважаю оптимальною на даний момент. Легіонери повинні підвищити рівень Ліги-однозначно. І для чого посереднім легам приймати наше громадянство? Жоден нормальний лег не прийме українське громадянство! Якщо молодь грати не буде то не розумію тоді для чого ПХЛ! Ввважаю що в ПХЛ повинні бути 4-5 команд які боряться за самі вищі місця, і 4 команди середнього рівня в яких і повинні грати молоді хоки, з українським паспортом. Адже такі хоки як Ніколишин чи Касянчук можуть багато чому навчити молодь, тому я категорично проти ліміту на легів. Якщо будуть розвиватися школи тоді варто ставити питання про ліміт на легів, адже тоді буде резерв звідки клуби зможуть брати хоків.
Молодые это хорошо НО что они могут и умеют ? ? ?

Меня насторожило вью Годынюка перед товарняками с Литвой . . . там как раз про молодых гогорилось
Уже идут разговоры о создании МХЛ (У) — так что посмотрим! Белый Барс и Гайдамаки — там точно будут! Плюс из Харькова команда!
Как по мне чем больше молодых, тем больше задора, скорости, борьбы в конце концов. К сожалению ветераны по ходу сезона только сдают...
Ну как не надо лимита? Пример Сокола говорит сам за себя — там леги реально хорошего уровня и команда на 1 месте, а у донцов и Беркута с Компами легов в 2-3 раза больше, а толку? Лучшие там все равно украинцы — Пастух, Бондарев, Сальников, Заблудовский!!! Леги должны быть выше наших на голову и их должно быть 5 и вратарь, тогда толк будет, а тонавезли не поймикого!!!!
Никаких на сегодняшний день лимитов не надо! Если старики и легионеры выше уровнем чем наши игроки, то нечего тянуть за уши наши «таланты»!

realdeal: Я проти будь-яких штучних засобів, а для лімітчиків треба перша ліга і нехай там собі вовтузяться, і доводять, що гідні грати серед найкращих.

Рівень буде рости тільки якщо вони будуть грати з сильнішими за себе, а гра протитих, яким й нічна ліга — це забагато нічого не дасть! Та й ти бачив як керівники клубів поводяться, їм простіше закупити купу посередніх легів ніж навіть талановитій молоді надати шанс!

realdeal: А от щодо іронії на тему АТЕКа, то вона мені незрозуміла. Майданчик за розмірами відпавідає вимогам ІІХФ? Відповідає.

Ну так і Авангард до ремонту відповідав усім вимогам ІІХФ, так навіщо його було реконструювати?
Має бути не ліміт на іноземців, а ліміт на пенсіонерів! Це вже неважливо чи пенсіонери свої чи заробітчани з закордону, на майбутнє від них користі небагато!

Зодчий: ,а хто не попав під ліміт нехай натуралізуються.

А приклад Білорусі нічому не вчить? Ну натуралізовали вони легів пачками, ну й що з того? За збірну все одно ніхто з них не грав. Треба щоб воно так виглядало:

Легіонером вважається той, хто за правилами ІІХФ не має право грати за Україну в незалежності від громадянства

Я проти будь-яких штучних засобів, а для лімітчиків треба перша ліга і нехай там собі вовтузяться, і доводять, що гідні грати серед найкращих.
Щодо юніорської ліги, то я так, нашвидкоруч, порахував кількість гравців 95 р.н. в найстаршому ЧУ для ДЮСШів. Якщо не помилився, то їх десь шість з половиною десятків, а це вже три команди. Приєднай сюди другу половину 93 р.н., весь 94 та першу половину 96 і хлопців виявиться навіть більше ніж на шість команд.
А от щодо іронії на тему АТЕКа, то вона мені незрозуміла. Майданчик за розмірами відпавідає вимогам ІІХФ? Відповідає. Компи цілий рік там тренуються та грають? Так. Чому тепер вони мають змінювати домашню арену і пристосовуватися до нового стилю гри в угоду телебачення?
До речі і температура на СК АТЕК під час матчів плей-оф буде цілком відповідною вимогах яких завгодно регламентів, адже морози потроху відходять
Головне аби вони в фінал не пройшли, а то як рання весна, то там калюжі будуть
Илья,
Ні фіга не так!
У заявці 27 хокеїстів,можна грати і без них.Інша справа 5 гравців до 22 років в зявці на гру.Ліміт на іноземців має бути обов«язково і дуже жорстким,це спонукатиме приймати громадянство України.Думаю сімох з головою вистачить,а хто не попав під ліміт нехай натуралізуються.

realdeal: А от щодо АТЕКу, то я проти аби звідти виселяли Компів. Вони ж елементарно до розмірів майданчику вже звикли, і у зв'язку з можливим переїздом втрачають свою перевагу. Це не по спортивному.

А ще після ремонту Авангарда треба половину лампочок викрути та голубів туди заселити, бо Сокіл так звик!

realdeal: А якщо і робити обмеження легів, то дуже ліберальне (скажімо, не більше 12 легів). Скасувати норму про двох молодих, адже користі від того, що брати Дворнікі відкривають борти своїм партнерам по команді ніякої. Так само і Сірченко з Захаровим, і Таран з Романенко, і інші.

Як раз треба зробити все навпаки! Треба зобовязати щоб у заявці було 5 гравців до 22 років. Усі інші можуть бути легіонерами. Тоді вони будуть грати, бо в 2 пятірки грати ніхто не зможе! Тільки поруч з досвідченими ветеранами молодь буде рости!

realdea: А головне, що має зробити ліга, так це створити юніорську лігу, нехай лише на 6 команд, але обов'язково створити

Ну й де ти знайшов гравців на 6 команд? Максимум що можна зробити це 1 чи 2 команди!
В цілому чемпіонат мені сподобався. Була купа недоліків, але загалом у порівнянні з попередніми роками — небо і земля. Щодо легіонерів і трансферного вікна, впевнений, все треба так і залишити. А якщо і робити обмеження легів, то дуже ліберальне (скажімо, не більше 12 легів). Скасувати норму про двох молодих, адже користі від того, що брати Дворнікі відкривають борти своїм партнерам по команді ніякої. Так само і Сірченко з Захаровим, і Таран з Романенко, і інші.
А головне, що має зробити ліга, так це створити юніорську лігу, нехай лише на 6 команд, але обов'язково створити. Адже хлопці 95 р.н. цьогоріч закінчують виступи в дитячо-юнацьких ЧУ, і наступного сезону їм просто ніде буде грати, так само як в цьому сезоні ніде грати 94 р.н. Добре, що ББ надали декілька місць для таких гравців, а харків'яни прилаштували своє Динамо в одну з російських першостей. Тому і в збірній Ю-18 хороший вибір виконавців.
А от щодо АТЕКу, то я проти аби звідти виселяли Компів. Вони ж елементарно до розмірів майданчику вже звикли, і у зв'язку з можливим переїздом втрачають свою перевагу. Це не по спортивному.
Следующие
Загрузка...