хоккей, hockey, сокол киев, сокіл київ, sokol kiev kiew, нхл, чемпионат мира, hockey fights, мир хоккея, equipment, украинский хоккей, чемпионат мира по хоккею, детский хоккей

Хокейні публікаціїЧемпіонат УкраїниДумка: ПХЛ 2012/13

25-07-2012 14:55 Геныч

Незабаром стартує другий сезон в історії «Професіональної хокейної ліги». Цієї події ми, звісно ж, очікуємо з величезним нетерпінням.


Дуже скоро українські команди нарешті розпочнуть грати контрольні матчі. І це також привертатиме Вашу, друзі, і нашу увагу. 30-го та 31-го липня кияни та усі, кому зручно діставатися до Броварів, матимуть змогу подивитися в «Терміналі» матчі «Беркут«-«Гомель». Обов'язково сходіть, якщо зможете.

Думаю, що усі відвідувачі нашого сайту – вони ж глядачі телеканалу «Хокей» – встигли засумувати за улюбленою грою. Повірте, я особисто та усі колеги загалом – також. Ще до контрольних поєдинків «Беркута», на яких обов'язково побуває наша знімальна група, «Хокей» порадує вас звітами про перші спаринги головної команди «Донбаса». Останній тиждень фінського збору в компанії Шуплера та його підопічних проведе наша Леся Трофимова. Чекаємо від неї фірмових – завжди цікавих – репортажів.

Казковий рік. Майже...

Минулий хокейний рік досі не відпускає. Все було як у казці! Тільки не подумайте, що про нашу національну збірну я забув. Не забув. Просто як раз про неї не дуже хочеться згадувати. Казкового в останніх досягненнях головної команди країни малувато. Або ж казка якась не добра... Був би я дитиною, слухати щось подібне перед сном відмовлявся б категорично. Написати про нашу збірну зразка минулого сезону можна було б не казку, а, скажімо, новелу. Ще зі школи пам'ятаємо визначення основних характеристик цього літературного жанру – короткий зміст, гострий сюжет, неочікувана розв'язка. Гострий сюжет і неочікувана розв'язка – це про нашу команду.

Сподіваємося, що талант Олександра Петровича Куликова найближчого сезону допоможе новому головному тренеру збірної хоч якось нас порадувати. Буде важко і до цього треба готуватися – і Куликову, і нам журналістам, і Вам, шановні вболівальники.

Трохи відійшов від основної теми. Отож, далі про приємніші речі і власне про казкові емоції та враження від минулого сезону. ПХЛ. Якщо вона й надалі буде розвиватися і рости, якщо казка не закінчиться і наш внутрішній хокейний чемпіонат житиме і прогресуватиме, тоді і збірній буде легше. Це по-перше. Ще із позитиву, звичайно ж, треба відзначити і народження телеканалу «Хокей». Знаєте, вже більше півроку працюємо, але якось не віриться, що це відбувається у нашій країні. Але ж можемо, коли хочемо. Це приємно. А ще матимемо команду в «КХЛ». Також казково, тепер уже РЕАЛЬНО казково!

Буде цікавіше

Принаймні, має бути цікавіше. Пишу про це, опираючись на повідомлення про зміни, які в міжсезоння відбулися в командах-учасницях чемпіонату України.

«Донбас». Чинний чемпіон вирішив омолодити свій склад. Керівництво донецького клубу зрозуміти можна. Головна команда грає в «КХЛ», отже, друга – має виховувати кадри на перспективу. Тішить, що принаймні перший крок до цього зроблено. Але крок цей поки лише організаційний. І багато хто з критиків (а їх завжди буде багато) уже встигли сказати про те, що в «Донбасі» просто вирішили поекономити. Мовляв, молодим можна платити менше, хай собі грають в «ПХЛ», а для клубу «Континентальна хокейна ліга» всеодно важливіша і ніхто всерйоз не розраховує на підсилення кхлівської команди кимось з «ПХЛ». Підопічні Олега Микульчика в новому чемпіонаті мають доводити, що все це лише голослівні заяви недоброзичливців.

Ті хто більш-менш серйозно стежить за вітчизнянм хокеєм знають, що у «Донбасі» є декілька кандидатів у нашу національну збірну. І кандидати ці за декілька років можуть стати кістяком збірної України. Балабан, Напненко, Володя Алексюк, Татаренко, Бабинець, Роман Благий та Німенко (а ще думається мені, що і Мартишко з Захаровим та, можливо, Квітченко допомагатимуть «Донбасу-2») – стежитиму за ними дуже пильно і Вам раджу. Сподіваюся, що хлопці покажуть себе з найкращої сторони. До того ж, досвіду для того, щоб на собі тягнути команду усім їм уже вистачає. Омолоджений «Донбас-2» є доволі цікавим проектом. В боротьбу за «золото» можуть втрутитися. Втім, як і більшість учасників другого чемпонату під егідою «ПХЛ». Насправді, на нас чекає ще та інтрига!

«Сокіл». Здається, що уже вічно проблемний легендарний київський клуб щороку переборює обставини (переважно фінансового характеру) і доводить сезон до кінця. Ще минулого місяця знав, що новий бюджет «Сокола» буде більшим за минулорічний. Не так давно В'ячеслав Завальнюк заявив про це офіційно. Міцну команду до наступного чемпіонату Олександр Годинюк точно підготує. Головним завданням на літо для «соколів» було зміцнити свою оборону. Адже, як на мене, саме через відсутність глибини складу саме у цій лінії «Сокіл» не зумів виграти титул минуого сезону. На новому клубному сайті віце-чемпіонів написано, що «в оборонительных порядках — порядок». Тєзіков, Толкунов, Лясковський, Грішин, Скороход, Бахріддінов – це, звичайно ж, непогано. Подивимося як достатньо вікові у переважній своїй більшості оборонці пройдуть сезонну дистанцію.

У цьому контектсі особливо привабливими з точки зору інтриги виглядають поєдинки «молодого» «Донбасу-2» з «Соколом» та іншими клубами, які зробили ставку на досвідчених та наддосвідчених гравців.

Психологічно гравцям, тренерам та клубним працівникам «Сокола» тепер має працюватися комфортніше. І не тільки через задеклароване збільшення бюджету. У клубі більше довірятимуть керівництву, адже новий генеральний директор В'ячеслав Завальнюк – людина з хокею. Він – авторитет. Навіть Дмитро Толкунов, який два роки тому залишав «Сокіл» з обіцянкою не грати за клуб поки той не виплатить йому всього заборгованого, повернувся до рідної команди. Старе керівництво пішло з «Сокола» і нині усі вірять, що життя зміниться на краще. Цього і бажаємо нашому найіменитішому клубу. Також бажаємо аби на арені «Авангард» якнайшвидше закінчили реконструкцію і «соколи» знову отримали можливість приймати своїх гостей по-справжньому вдома.

«Беркут». Якщо «Беркут» не виграє наступний чемпіонат – це буде провал. Погоджуєтесь? На папері цей представник Києва виглядає абсолютним фаворитом. Зважаючи на амбіції Давида Жванії таки вступити в «КХЛ», можемо навіть не припускати, а стверджувати, що у «Беркута» не буде жодних розмитих формулювань у завданні на сезон. Не буде, скажімо, такого – «вихід у фінал» чи «реально боротися за титул». Буде так – «виграти золото!». А до чого ще прагнути з таким складом? Навіть не буду перераховувати потенційних лідерів «Беркута», там майже всі гравці є такими.

Існує думка, і я її підтримую, що «беркути» мали б виступити більш вдало ще минулого сезону. Склад – хороший, клубна організація та забезпечення команди також на високому рівні. Принаймні показати зуби в плей-офф «Беркут» був зобов'язаний. Не вийшло. В цьому звинуватили тренерський штаб. Розкритикували Дмитра Марковського. Керівництво змінило головного тренера і, очевидно, це таки щось означає. Чех Мілош Холан одразу сподобався своєю щирістю та відкритістю до спілкування з журналістами. Завжди усміхнений тренер успішно справляється з непростою задачею створити позитивну атмосферу на тренувальному зборі «Беркута». Гравці наголошують, що психологічно їм абсолютно не важко, емоційна втома не накопичується. Насправді, це надзвичайно важливо. Усі ми добре знаємо, що багато команд з сильними складами в різний час не могли вирішити поставленні завдання через поганий мікроклімат в колективі. Але людські взаємини – це лише частина тренерської справи. Схоже, що Холан хороший тренер-педагог, а от який він тактик та стратег покаже тільки гра «Беркута». Тренер з Чехії для нашого чемпіонату річ, в принципі, екзотична, унікальна та революційна, тому прихід Мілоша і викликає стільки очікувань у вболівальницьких колах. Головне пам'ятати, що останнім клубом, з яким працював новий наставник «Беркута» була «Млада Болеслав». Не знаю, що там в них за ситуація і наскільки усе залежало від Холана, але факт залишається фактом – «Млада» вилетіла з чеської «Екстраліги» за підсумками сезону 2011/2012.

«Компаньйон». Минулого сезону «нафтогазівці» були «четвертою» силою «ПХЛ». Рівний і достатньо міцний склад команда матиме і в майбутньому чемпіонаті. Олександр Юрійович Сеуканд поки «ганяє» своїх підопічних за старою доброю програмою підготовки на землі. Досвідчені вболівальники знають як прискіпливо ставиться Сеуканд до процесу фізичної підготовки напередодні сезону. Інколи здається, що Олександр Юрійович хоче закласти не один, а одразу декілька як говорять «фундаментів» на майбутнє. Очевидці кажуть, що на поточних зборах далеко не всі «компаньйони» витримують навантаження. Нібито, кров з носа під час тривалих пробіжок в таборі команди Сеуканда – річ абсолютно звична. Усі ми знаємо, що колективи Олександра Сеуканда класно проводять початок сезону. «Колективи» – це, зрозуміло, про «Сокіл» зразка різних років. Пам'ятаємо як «соколи» (не беремо до уваги сезони, коли кияни через фінансові проблеми мали відверто слабкий склад) достатньо впевнено проходили більшу частину турнірної дистанції регулярних чемпіонатів і в білоруській першості, і у російській «вишці». Проблеми виникали у другій половині сезону. Підопічні Сеуканда частенько потрапляли у функціональну яму. Як воно буде цього разу з «Компаньйоном» ніхто не знає. Бажаємо, звичайно ж, аби команда Олександра Юрійовича вирізнялася передусім своїм характером та бойовитістю як це було в останньому плей-офф.

«Леви». Підсилився і львівський клуб. Приємно, що у західноукраїнському регіоні нарешті з'явився добротний професіональний колектив. Не гоже аби хокею не було там, де цей вид спорту фактично і робив свої перші українські кроки. Але тут не про історію. Ми – про сучасність. Нинішній кадровий потенціал «Левів» дозволяє зараховувати цю команду до числа «твердих» претендентів на медалі чемпіонату. На жаль, сьогодні головною новиною зі стану «Левів» є те, що клуб може не зіграти в «ПХЛ» у сезоні 2013/2014. Львів'яни хочуть виступати у рідному місті, але через відсутність там льодової арени змушені приймати своїх гостей в Новояворівську. А це добрих 40 кілометрів від Львова. Я особисто не вірю, що президент «Левів» Ігор Чуркін всерйоз вирішив закрити клуб. Думаю, його за великим рахунком сенсаційна заява була сигналом. Чуркін хоче аби на його проблеми звернули увагу і допомогли їх вирішити. Ми – тільки «ЗА!».

«Акули»/«Динамо». Відродження бренду «Динамо-Харків» стала однією з найприємніших подій літнього міжсезоння. Нова харківська команда в чемпіонаті України виглядає сильнішою за «Акул». Радує, що Дмитро Якушин продовжить працювати головним тренером. А ще знаковим видається повернення до рідного Харкова одного з найтехнічніших гравців українського хокею Євгена Пастуха. З огляду на важливість підготовки кадрів для збірної України звертаємо увагу і на те, що Артем Бондарєв перейшов з «Донбаса» саме до «Динамо». Будемо стежити за цим нападником з особливою цікавістю.

Так і не зрозумів я чому голкіпер Олександр Харитонов – улюбленець харківських вболівальників – не в «Динамо». Їм на місці, зрозуміло, видніше, але якихось пояснень мені особисто не вистачає.

«Білий Барс».
Шкода, що команда з Броварів вкотре переживає важкі часи. Знову гратимуть молодими (якщо гратимуть взагалі). Цікаво скільки ще Костянтин Буценко буде працювати тренером в «Барсі»? Ми знаємо, що Леонідович великий фанат своєї справи, знаємо, що йому подобається працювати з молоддю. Коли разом з Буценком-старшим коментували матч чемпіонату світу Україна-Японія він говорив, що незважаючи на усі проблеми не може і не хоче залишати «барсів» – вихованців своїх не хоче кидати. Душевно. Але вічно так тривати не може. Все ж таки Костянтин Буценко один з тих тренерів, на яких, вочевидь, оператиметься український хокей, наша федерація, у найближчому майбутньому. Без роботи – нормальної – він точно не залишиться.

«Гайдамаки». Що тут обговорювати? Для Вінниці подвигом буде уже сама участь в чемпіонаті. На наступний сезон потрібно шукати заміну «Гайдамакам», якщо клуб так і буде в перманентній фінансовій кризі. Можливо, щось подібне можна сказати і про «Білий Барс».

Прогноз

Якби чемпіона потрібно бло спрогнозувати уже зараз, я обрав би «Беркут. Тут Америки ні для кого не відкрию. А далі... «Донбас», «Сокіл», «Леви», «Динамо», «Компаньйон». Трохи слабшим за інших з цього квінтету видається «Компаньйон». Інші мають вести запеклу рівну боротьбу. З «Білим Барсом» та «Гайдамаками», без образ, зрозуміло усе – аутсайдри.

Сукманський, ТК Хокей

Ось що хочу сказати з цього приводу...


Компи переможуть усіх окрім Левів! І сподіваюсь зустрінемся у фіналі плей-офф, а там нехай переможе сильніший!

Desperado,

домовились

На рахунок Компів автор статті трохи погарячкував. Видно що в нього якась антипатія до Сеуканда. На мій погляд саме Сеуканд є найбільш досвіченим треером в ПХЛ, і він добре знає наші реалії, крім того кістяк в команди зберігся і команду якісно підсилили, не тільки ветеранами з ВЧБ але і молодняком, тобто має бути баланс.
Джино, Компи переможуть усіх окрім Левів! І сподіваюсь зустрінемся у фіналі плей-офф, а там нехай переможе сильніший!
КОКЕЙНЕ-Psychonaz,
це Сукманьский-Генич таку фігню пишуть
Компи ще відшпошкають тих хто буцімцо попереду і не раз
«Сокіл», «Леви», «Динамо», «Компаньйон»
Не згоден що Компи слабкіші і йдуть наступними після Левів і Динамівців !
«Сокіл», «Леви», «Динамо», «Компаньйон» команди приблизно одного рівня , єдине що можливо Донбас-2 невідомо як відіграє може сказатися статус «молодіжного-фарму» тому Донці 50\50 , а реальний претендент на чемпіонство лише один клуб-олігарх Беркут !!!
Валерыч, что за капризы? Действительно Гость 10:48 прав. В регулярке немного покатаются ,а после последней дозаявки КХЛ все шесть команд выровняются и уже до закрытия международного окна(31 января)начнется настоящая битва за выхов в четверку плей-офф ПХЛ. Все решится в Плей-офф ,а регулярка да еще в шесть команд это просто наигрывание составов и отбор игроков под плей-офф!
Валерыч
Все равно, не пойму почему мы все должны играть с каким-то донбассом-2?! Вот создайте молодежную лигу — там вторыми командами и играйте!
Донбассу-2 — бойкот!
-------------------------------------------------------------------------
Да что ты привезался к Донбассу-2! В Украине и так играть некому в ЧУ,а ты еще хочешь одну команду-бойкотировать...
Валерыч, потому что клуб украинский и обязан принимать учавствие в ЧУ. Донбасс это один клуб имеющий игроков на два состава.Если хотят и могут пусть на три состава набирают и еще в какойто чемп заявятся .
Более сильных они в КХЛ заявляют ,а не опытных будут в ПХЛ наигрывать на более опытных составах Беркута,Сокола,Динамо ,Компов в которые набраны хотя уже и не такие прыткие но с опытом ВХЛ,КХЛ и НХЛ легионеры и остатки украинских опытных ветеранов!.
Валерыч, желаете играть против более сильного состава Донбасса то заявляйтесь в КХЛ,нету денег то прийдется играть в лиге с не ровными соперниками!
Suomi-Suomi, они играли только один год с приставкой «2».
Валерыч, но ведь раньше все играли с каким то сокол-2
буль — буль,

каротче вариантов куча кому финасировать.вон и кучма без дела сидит на деньгах,и зятек пинчук тоже сидит на деньгах...фелдмана бротского,симоненкр,литвин ,,,да там больше 500 человек не тратятся на развитие страны...а фиртоша за яйца и пускай финансирует вообще всю молодежную лигу украинеы из 50 команд...:

а как насчет 26 губернаторов и мэров?а ведь это 52 миллиардера!а еще областных прокуроров + городских прокуроров= 52.итого 450 депутатов+52 мэров и губернаторов+ 52 начальников прокуратуры=554 миллиардера которые могут финансировать .а еще есть министры и бывшие министры+плюс депутаты областных советов.во общем потенциальных спонсоров в нашем спорте больше чем спортсменов!
Все равно, не пойму почему мы все должны играть с каким-то донбассом-2?! Вот создайте молодежную лигу — там вторыми командами и играйте!
Донбассу-2 — бойкот!
а караваевым вообще памятник при жизни ставить надо!!!про них вообще забыли!!а ведь они как могли так и пытались развивать хоккей на украине!!!
а то получается мелкий по сравнению с фиртошем комерс ковалев пытается что то сделать а фиртош сидит и бабло считает ...
каротче вариантов куча кому финасировать.вон и кучма без дела сидит на деньгах,и зятек пинчук тоже сидит на деньгах...фелдмана бротского,симоненкр,литвин ,,,да там больше 500 человек не тратятся на развитие страны...а фиртоша за яйца и пускай финансирует вообще всю молодежную лигу украинеы из 50 команд...

«Гайдамаки». Що тут обговорювати? Для Вінниці подвигом буде уже сама участь в чемпіонаті. На наступний сезон потрібно шукати заміну «Гайдамакам»: «Гайдамаки». Що тут обговорювати? Для Вінниці подвигом буде уже сама участь в чемпіонаті. На наступний сезон потрібно шукати заміну «Гайдамакам»

ответ:если и так будет этот журналист писать то пора ему искать замену!!!гайдомак надо не заменять а просто нзаставить порошенко финансировать или другого типа кравчука или этого мерзавца кума путина медведчука заставить финансировать команду!!!
джино, могу тебе сказать , что про кровь из носа — это еще цветочки. Только не для эфира эти истории. Лучше спроси о составе, откуда леги, сколько чел в Жлобин поедет, будут ли еще спарини. Вот это, на мой взгляд интересно. А то пишут обо все и ни о чем. Более менее изветность есть о Донбассе и Беркуте. А что в других командах? Прежде всего имею ввиду составы претендентов. Ведь уже все вышли на лед, провели бы репортажи с ледовых тренировок. Кто играет , как, какие связки, кто забивает в двусторонках и т.д.
Зодчий, Геныч ни при чем, автор Сукманский
Геныч
Ты можешь конкретно назвать фамилию владельца ХК Сокол?
К чему эти:"«Старе керівництво пішло з «Сокола» і нині усі вірять, що життя зміниться на краще»"?
Сеуканда прям каким-то деспотом выставили
мол гоняет-зверюга
а про кровь из носа у хоккеистов это для драматизма?
позвоню доктору Компов спрошу действительно ли «кровотечения обычное дело» на тренировках...
джино, сам ты — бананальность... Для тех, кто начинает потихоньку вкуритвать хоккейную тему — в самый раз... А для тех, кто мало-мальски в курсе «статус-кво», тут трехтомник можно было бы накропать...
банальности