хоккей, hockey, сокол киев, сокіл київ, sokol kiev kiew, нхл, чемпионат мира, hockey fights, мир хоккея, equipment, украинский хоккей, чемпионат мира по хоккею, детский хоккей

Хокейні публікаціїХокей в УкраїніВадим Кір’ян: «Доводиться створювати свій командний малюнок із «клаптиків»

23-05-2016 22:30 ritchie

«Повторення срібного п’єдесталу»


На початку спортивного сезону Республіканське вище училище фізичної культури (РВУФК) змінило свій статус навчального закладу ставши Олімпійським коледжем імені Івана Піддубного. Відповідно змінилась і назва хокейної команди «Коледж – 2000», яка в дебютному сезоні у новому для себе статусі посіла ІІ місце у чемпіонаті України серед юнаків 2000 р. н., повторивши своє досягнення спортивного сезону 2014-2015 років.
Які справи у стані хокейної дружини коледжу ми поцікавились у старшого тренера відділення хокею Кір’яна Вадима Анатолійовича та тренера Кузьмінського Андрія Олександровича.

- Вадиме Анатолійовичу, чи можете сказати, що друге місце два рази поспіль це досягнення?

- «Стабільність – ознака майстерності» (посміхається). А якщо серйозно то скажу, що ІІ місце в чемпіонаті, це було завдання-мінімум на сезон. А ви спробуйте залишитись на такому ж рівні коли під час сезону команда обновилась на 50%. Деякі гравці пішли, а нові, які прийшли на їх місце повинні якомога швидше адаптуватися до нових умов. Нажаль, але рівень підготовки гравців з різних команд як у фізичному плані так і в техніко-тактичній підготовці дуже різний. Буквально доводилось створювати свій командний малюнок із «клаптиків». Ось в цьому і стоїть наше основне завдання».
- Андрій Кузьмінський: «Можу додати що минулорічна срібна медаль була першою хокейною медаллю в історії навчального закладу, за що керівництво коледжу в особі директора Олексія Івановича Семенюшка віддячило хлопців, організувавши двотижневий передсезонний навчально-тренувальний збір у м. Скадовську Херсонської області, а в серпні місяці ми вийшли на лід спорткомплексу «АТЕК» для подальшої підготовки до сезону 2015-2016».

- Чи відрізнявся сезон 2015-2016 від попереднього?

- В. К.: «Чемпіонат України з 6 команд скоротився до 4-х. Київський «Беркут» об’єднався з броварським «Білим Барсом», знявся з чемпіонату херсонський «Дніпро». Змінився і формат проведення змагань, грали у 8 кіл без серії плей-офф. Так що очки потрібно було набирати вже з перших турів, і ціна кожного втраченого балу на старті могла стати високою на фініші».
- А. К.: «Плюс в цьому сезоні ми заявились на участь у відкритому чемпіонаті Республіки Білорусь. Були звичайно вагання, а чи зможемо ми для участі виконати всі умови федерації хокею Білорусі ? Ризикнули і зараз не жалкуємо».

- А взагалі, чи є сенс приймати участь у юнацькому чемпіонаті Білорусі? Адже умови ФХРБ щодо участі закордонних команд дуже жорсткі: грати домашні ігри тільки на території Білорусії, сплачувати витрати пов’язані з орендою льоду, суддівство, переїзди, харчування, проживання?

- В. К.: «Однозначно є. Задайте це питання «Беркуту», «Донбасу». В нашому випадку не обійшлося без небайдужих людей. Так нам допомагали батьки наших учнів, компанія «КЛО» в особі президента Ігоря Чернявського та звичайно керівництво Олімпійського коледжу. Чемпіонату України явно недостатньо. Не грати ж цілий рік з трьома командами? До того ж в чемпіонаті Білорусії грав і «Беркут».
- А. К.: «Вадим Анатолійович в свій час грав у відкритому чемпіонаті Білорусії і з «Соколом-96» і з «Академією-98». Я працював з «Брестом-94», возив «Сокіл-2000», «Крижинку-2004». Із нинішньої команди Коледжу в чемпіонаті Білорусі грали декілька гравців. Для більшості хлопців все було вперше – прекрасні льодові арени, чудова організація ігор, новий чемпіонат».

- Скажіть, з чим пов’язані зміни в команді?

- В. К.: «Хтось пішов, хтось прийшов. Звичайний процес у спорті. Декілька гравців основного складу пішли протягом сезону. Були і придбання. З’явились нові хлопці з Вінниці, перейшли із «Крижинки» воротарі Морока і Позинич , на яких ми розраховували, в першу чергу, у чемпіонаті Білорусі. Також хотів би зупинитись на одному неприємному моменті. В грудні 2015 – січні 2016 команду залишили 4 виконавці , які поїхали шукати кращої долі до Словаччини. Притому, що це було таємно — нас ніхто не повідомляв, а лише поставили перед фактом. Їхати в розпал сезону, коли до плей-офф місяць-півтора? Команді якого рівня ти там потрібен? Я вже не кажу про навчання — через рік випускний, ЗНО. Я б застережив батьків щодо прийняття такого рішення».
- А. К.: «Так, це був не простий період для колективу. Попереду були важливі ігри чемпіонату України. Стало питання — чи зможемо ми дограти чемпіонат Білорусі? Велике навантаження в цей час випало на лідерів команди. В то й же час підтягнулись інші хлопці, які добросовісно працювали та справлялись із завданнями. Повертаючись до питання від’їзду за кордон: «А взагалі, чи варто туди виїжджати не довчившись і не здобувши освіту, грати там за батьківські кошти?» Хлопці, які грають за нашу команду, є із Харкова, Львова, Білої Церкви, Дніпропетровська, Вінниці, Києва. Багато із них поїхали з домівок в 13-14 років. Своєю щоденною працею вони шліфують майстерність та доказують, що вони найкращі. Тому ми в свою чергу допомагаємо і надалі будемо сприяти їхньому працевлаштуванню в провідних клубах України чи, наприклад, Білорусі, але тільки після закінчення 11-го класу».

- Зможете когось виділити ?


- В. К.: «Так, звичайно. В першу чергу це Сергій Логач – справжній капітан команди, Олег Гуменюк, Владислав Приваліхін, Сергій Носко, Андрій Титаренко. Ці хлопці за 2 сезони зіграли майже всі ігри».
- А. К.: «Я б ще додав вищезгаданих воротарів, а також Ростислава Тонковида, який прийшов до нас з київської «Крижинки» та за один рік став найкращим бомбардиром серед захисників».

- Які плани «Коледжу» на майбутнє?

- В. К.: «У зв’язку зі зміненим форматом проведення дорослого чемпіонату України, де дозволено участь 16-річних гравців, нашою метою на сьогодні є підготовка та передача кращих гравців до професійних клубів вищої ліги. У нас є домовленості з тренерами команд. Декілька чоловік вже на переглядах, і я думаю що на початку сезону ми їх не «дорахуємось» (посміхається)».
- А. К.: «У нас вже є кістяк майбутньої команди 2001-02 р. н. Хлопці, які прийшли в минулому році, значно додали. Якщо вони в минулому сезоні у складі вінницької команди в чемпіонаті України серед юнаків 2001 р. н. посіли останнє місце, то в цьому сезоні у складі «Коледжу 2000» вони завоювали срібло. Можливо для багатьох юнаків перехід до нашого навчального закладу — це єдина змога продовжувати займатися хокеєм, адже держава надає безкоштовне харчування, проживання в гуртожитку, право отримувати достойну освіту в найкращому, на даний час, спеціалізованому навчальному закладі спортивного профілю».

- І все-таки, яке основне завдання для тренерів коледжу в найближче майбутнє?

- В. К.: «Основним завданням для нашого закладу є підготовка висококласних спортсменів для резерву збірних команд України, а також виховання молодого, здорового, патріотичного покоління. В цьому сезоні за збірну команду України Ю-18 на чемпіонат світу, що проходив в Італії потрапило 5 випускників нашого закладу, це Андрій Денискін, Юрій Поцілуєнко, Іван Ганапольський, Нікіта Коваленко, Данило Мороз, це ті хлопці 1998 р.н., які були з першого набору тодішнього РВУФК. Сергій Логач був кандидатом до збірної. Результат – бронзові нагороди. Все це говорить про те, що робота проводиться в правильному напрямку.
А якщо говорити конкретно на наступний сезон – це формування боєздатної команди 2001-2002 р. н. для участі у чемпіонаті Білорусі та звичайно медалі чемпіонату України. Кращі наші вихованці 2000 р. н. які потраплять до команд майстрів залишатимуться нашими учнями, але вже гратимуть у професійний хокей, а ті хлопці , які залишаться будуть тренуватися з нами, адже є задумки заявитись до Юніорської ліги.
Традиційно влітку проведемо два навчально-тренувальні збори та з новими силами підемо в похід за нагородами чемпіонату України. На початку липня поїдемо до Скадовську а вже с середині липня плануємо вийти на лід броварського «Терміналу».

Примітка: Олімпійський коледж імені Івана Піддубного оголошує
набір гравців 2001-02 р. н. на відділення «Хокей» для подальшої участі в чемпіонаті України та Білорусі . Заявки приймаються до 10 червня для формування складу команди на передсезонні збори
у м. Скадовськ (перша половина липня) та у м. Києві (друга половина липня та серпень) .Учні , зараховані в хокейну команду «Коледж-01» забезпечуються житлом та харчуванням на період навчально-тренувальних зборів та навчання.


Телефон для довідок: (050) 923 13 98 Кир’ян Вадим Анатолійович — старший тренер.

Комментарии для этой страницы выключены.