хоккей, hockey, сокол киев, сокіл київ, sokol kiev kiew, нхл, чемпионат мира, hockey fights, мир хоккея, equipment, украинский хоккей, чемпионат мира по хоккею, детский хоккей

Хокейні публікаціїДитячий хокейОлег Моллер: «Галицькі Леви» є одним з трьох клубів навколо яких будується вся конструкція новоствореної ліги»

07-09-2016 12:18 ritchie

Карпатська молодіжна хокейна ліга стартувала, і ми не могли не поцікавитися в одного з керівників новоствореної ліги про перші підсумки, про завдання і плани на майбутнє. Олег Моллер, віце-президент КМХЛ, поділився думками щодо нового проекту в якому бере учаcть ХК «Галицькі Леви».

– Для початку розкажіть чим Ви займаєтеся у Словаччині, адже українські вболівальники пригадують Вас за роботою у Федерації хокею України?

– Ми разом з сім’єю живемо і працюємо в Словаччині. Хокей – був і залишається моїм хобі.

Ви говорите, що вболівальники мене пам’ятають по роботі в ФХУ. Це був нетривалий період часу. Напевно, якщо і пам’ятають, то по Всеукраїнської Громадській Організації «Українська юнацька хокейна ліга». Ідею створення якої в 2002 році підтримав легендарний радянський і український голкіпер Юрій Олександрович Шундров, який був членом Правління Ліги. Я керував цією організацією до 2007 року включно.

Зі мною і сьогодні підтримують тісні контакти тренери з України, правда в основному ті, хто мене знають. Але є й активні батьки, які знаходять мої контакти. Я донині є офіційним представником по країнам Центральної та Східної Європи найбільшого «з тих, що вижили» міжнародного турініру WORLD TOURNAMENT (Zell am See, Austria). Тому маю можливість сприяти в т.ч. і українським командам при підготовці та участі в цьому змаганні. При цьому безпосередньо спостерігаю за розвитком дитячого хокею в Україні, маю можливість порівнювати рівень конкурентноздатності наших молодих гравців з їх однолітками з інших країн.

– Як виникла ідея створити Карпатську Молодіжну хокейну лігу? (далі – КМХЛ)

- Ініціатором створення Карпатської молодіжної хокейної ліги, є мій хороший друг зі Словаччини – пан Ярослав Клочанка, який був засновником хокейного клубу «ДУКЛА Міхаловце» і довгі роки був його директором. За ці роки, клуб вийшов з 2-ї ліги в першу. А останні 5-6 сезонів, «міхаловчани» помоему тільки один раз не грали в фіналі плей-офф 1-ї Словацької Ліги. Сьогодні пан Клочанка ст., крім того, що він є Президентом КМХЛ,він є віце-президентом Східно-Словацької Асоціації хокею і одночасно головою спортивного комітету в цій організації.

Так ось, в уже далекому 2008 році, з ініціативи команди гравців 1997 р.н. м. Міхаловце і за підтримки магазину спортивного інвентарю «MULTI SPORT», був організований і проведений перший міжнародний турнір. Захід настільки сподобалося не розпещеним міжнародними контактами міхаловчанам, що вже з 2009 року, організацією турніру і його підтримкою почала займатися компанія «MULTI SPORT» спільно в клубом HK «MLADEŽ Michalovce». Виконавчим директором компанії «MULTI SPORT» і головою Орг.комітет турніру «MULTI SPORT CUP» є пан Петер Клочанка мол.,– нинішній Директор КМХЛ. Він є вихованцем Міхайловського хокею. У 2009 році, мої колеги звернулися до мене за допомогою, запросити на турнір команди з «колишнього СРСР». Я запросив наше «СДЮСШОР-98» (Харків) і «Хімік» з Новополоцка (Білорусь). Починаючи з 2010 року і до «повного дорослішання» цього віку, постійне місце серед учасників турніру мали хокеїсти ХК «Сокіл-97» (Київ). Коли турнір «помолодшав» до команд 2001 р.н., то були запрошені наші ХК «Патріот» (Вінниця) і ХК «Сокіл-2002». З 2013 року, «MULTI SPORT CUP» був трансформований в три турніри для різних вікових груп: «MULTI SPORT» SUMMER / CHRISTMAS / SPRING CUP. В «Різдвяному» турнірі вже два рази брали участь київська «Крижинка – 2003» і вінницькі «Патріоти».

Крім того мною і моїми колегами запрошувалися такі команди як «Німан» (Гродно, Білорусь), «Даугавпілс» (Латвія), «Вента-2002» (Вентспілс, Латвія), «UTE» (Будапешт), «Vienna Stars» (Австрія), «Hockey Talent Academy» (Чехія), HK «Hodonin» (Чехія), HK «Niedzwiadki Sanok» (Польща) та багато інших команд зі Словаччини, Польщі, Угорщини та Румунії.

Ось цей досвід організації та проведення міжнародних турнірів в Міхаловце (в останні роки підключили сусідній Требішов), контакти з представниками інших хокейних шкіл і представляли собою «матеріально-технічну основу» майбутньої Ліги. Тепер, про «інформаційну складову». Словацькі колеги проаналізували результати виступів своїх, тобто словацьких команд і виявили, що за всі роки «MULTI SPORT CUP», команда зі Словаччини ставала переможцем тільки один раз і це при тому, що в турнірах брали участь і визнані гранди словацького хокею, як ХК «Тренчин», ХК «Зволен» і т.д. Тобто міжнародні контакти на рівні дитячо-юнацьких команд, для словацьких юних спортсменів є однозначно позитивним досвідом. У серпні 2015 року, під час чергового «MULTI SPORT SUMMER CUP», своєю ідеєю про організацію регулярного міжнародного змагання, яке б проводилося етапами / колами в різних країнах, не на шкоду національним першості поділився зі мною пан Ярослав Клочанка. Мені ця ідея дуже сподобалася і я погодився поговорити про це з українськими командами з Карпатського регіону. Тепер було необхідно, щоб інтереси різних сторін «зійшлися в одній точці». Як виявилося, представники Польщі, в принципі вже були до чогось подібного готові. Справа в тому, що польські дитячі команди з Санока і Нового Таргу вже брали участь у Першості Словаччини (в Східній конференції). 2-3 роки суперники їх просто «возили» на льоду, а два останні сезони «Ведмежата» з Санока стали стукати «в двері плей-оф», на що словацька сторона відреагувала миттєво – польські клуби більше не отримували добро на участь у внутрішніх змаганнях Словаччини. Що ж південні сусіди – угорці? Їх деякі команди брали участь останні роки в Словацькій 1-й Лізі в категоріях U-18 і U-20, але на «рабських» умовах»: без права участі в плей-офф, тобто без права боротьби за призи першості, відповідно це їм не давало можливості на підвищення в класі, тобто перехід в Екстралігу Словаччини, а також оплачували всі витрати на виїзд в Угорщину словацьким командам. З минулого року, угорські команди даних вікових груп беруть участь в новоствореній австрійській ERSTE BANK JUNIOR HOCKEY LEAGUE, разом з командами Австрії, Словенії і навіть Чехії (це окрема історія). Але дане змагання – повністю демократичні, з рівними умовами для всіх учасників. Тобто наш проект для команд U-15/16 сусідніх Мишкольца і Дебрецена теж видався цікавим.

Ну і нарешті, думка керівників вашого рідного клубу «Галицькi Леви» було однозначно позитивним. Тобто всі згадані клуби, незалежно від різних рівнів внутрішніх змагань, мають одну й ту ж саму проблему – граючи в своїй національній першості, вони отримують необхідне навантаження максимум в 5-6 іграх за сезон.

Тепер треба було зібрати їх усіх разом, об’єднати, якщо хочете – «заразити» загальною ідеєю.

22 березня 2016 року, в готелі «Дружба» в м Міхаловце, відбулося перше робоче зібрання представників усіх клубів, зацікавлених в участі в «пілотному проекті» КАРПАТСЬКА молодіжна хокейна ліга. Нами, тобто ініціативною групою, в яку крім панів Клочанок і мене, також входить представник Польської Федерації хокею на льоду пан Кжіштоф Чех, було доведено присутнім про проект в цілому, передбачувані плани на сезон, а також про наші наміри в майбутньому, в разі якщо проект отримає продовження , тобто буде схвалений клубами. Всі учасники зборів, представники клубів внесли свої уточнення, побажання до програми на сезон, попередньо були визначені терміни і місця проведення самостійних етапів Ліги. Після чого, вже почалася технічна робота. Нами, ініціативною групою, була заснована в Словаччині громадська організація «Карпатська Молодіжна Хокейна Ліга», однією з головних цілей якої, є сприяння розвитку молодіжного хокею в Карпатському регіоні.

Беручи до уваги, що плановане змагання вже не просто міжнародний турнір, а першість проводиться між членами однієї міжнародної організації, то попереду була кропітка робота по складанню Регламенту КМХЛ на сезон 2016/2017 р.р. Згідно встановлених термінів, Регламент був складений і відправлений в Клуби для розгляду і узгодження. Практично всі клуби встигли узгодити Регламент в обумовлені заздалегідь терміни. З цього моменту, Ідея перейшла в практичну площину її реалізації.

– Нещодавно завершився перший етап Карпатської молодіжної ліги, можете підбити проміжні підсумки новоствореної ліги?


–Досить докладно, ці підсумки підбито на сайті Ліги (www.cjhl.eu), але я зупинюся на двох особливих моментах. За домовленістю клубів, в цьому сезоні, в Лізі беруть участь 6 команд, таким чином, кожна команда отримує додаткову ігрову практику в офіційних змаганнях – 20 ігор за сезон.

Але, за пропозицією угорської сторони, з огляду на, що терміни першого кола / етапу припадають на період підготовки до сезону, то ігор у першому колі може бути і більше. У зв’язку з цим і було розглянуто варіант організації традиційного «MULTI SPORT CUP», в рамках якого б і відбулося перше коло Ліги. Тому нами було відправлено пропозицію в ХК «Динамо» (Санкт-Петербург) про проведення навчально-тренувального збору команди 2001 р.н. в Требішові і участі її в міжнародному турнірі. В позитивний результат цього задуму не вірили навіть в Требішові, поки росіяни не приїхали. Тренер угорської команди сказав, що можливо одна-дві людини з його команди матимуть можливість коли-небудь ще зіграти проти росіян на «дорослому» чемпіонаті світу, але для цього необхідно: а) щоб хтось із його хлопців потрапив до складу збірної , б) щоб на той період їхньої кар’єри Угорщина грала в пулі «А» і в одній групі з Росією.

Це про ажіотаж навколо ХК «Динамо» (СПб).

Другий момент – це участь команди з Румунії. З березня місяця, перед нами стояло відкрите питання про 6 учасника Ліги. На крайній випадок, у нас були варіанти із запрошенням третьої команди зі Словаччини, що ми його брали як найостанніший варіант або «стукали в двері» хокеїсти з Нового Таргу. Однак, в кінці квітня, нам надіслали запит про розгляд можливості прийняття в члени Ліги керівники румунського клубу «Дунайських гладіаторів» з Галаца. Вони відразу написали в своєму запиті про те, що прекрасно розуміють, що відстань між Галацом і рештою учасників Ліги з карпатського регіону велика, а також у зв’язку з тим, що дати і місця проведення етапів вже визначені, тому вони згодні будуть всі етапи грати на виїзді. Крім того, вони надали докладну інформацію про їхній досвід міжнародних зустрічей, який складався в декількох представницьких турнірах у Франції, а також подібному турнірі в Австрії, де вони виступали досить успішно. Направивши дану інформацію в Клуби на розгляд, ми отримали однозначно позитивну відповідь. Тому хокеїсти з Румунії стали повноправними членами КМХЛ. Скажу чесно, у мене було передчуття, що у Галаца має бути розвинена співпраця з хокейною школою в Кишеневі. У підсумку, коли я зустрічав їх автобус перед готелем, то мої передчуття підтвердилися – команда приїхала на автобусі хокейного клубу «Платина» (Кишинів), який виступав у МХЛ «Б». У заявці «Гладіаторів» були троє молдавських хокеїстів, ще трьом не встигли відкрити візи. Це говорить про серйозне ставлення румунського клубу до участі в Лізі. В кінці-кінців, румуни абсолютно не виглядали «хлопчиками для биття» хоча і програли всі ігри. Команда має певний рівень «хокейного освіти», чому підтвердженням є 12 шайб закинутих у ворота суперників. Жодна з команд не пішла з майданчика без голу, пропущеного від «Дунайських гладіаторів».

Відносно першого кола в цілому. Хорошу практику і «інформацію для роздумів» отримали абсолютно всі команди, в т.ч. і «Леви».

Оцінювати нашу роботу, як керівництва Ліги, зі зрозумілих причин я не стану. Ми подякували MHK «TREBIŠOV» за допомогу в організації та забезпечення 1 кола Ліги. Думаю серйозних претензій не було ні в однієї команди-учасниці. Що стосується спортивної сторони питання, то ми, як керівництво Ліги, повністю задоволені побаченим, а головне почутим від тренерів практично всіх команд – всі приблизно говорили про одне й те ж: вони знають, що треба зробити, щоб в Саноку, їх команди виглядали краще … Погодьтеся, це не може не радувати.

– Що можете сказати про участь у цьому проекті «Галицьких Левів»?

- При плануванні подібних проектів, завжди є клуби, навколо яких і будується вся конструкція Ліги. Ваші «Леви» входять в трійку таких клубів. Інші два клуби я не можу вам назвати, щоб не образити інших. Відносно виступу «Левів» на 1 етапі, то воно було очікуваним. Ми стежимо за підготовкою до сезону кожного клубу-члена Ліги. За відношенням команд до цього змагання. Ми прекрасно знаємо хто поставився до Ліги, як просто до турніру, є і такі, а хто жив думками про Лігу всі останні місяці. Рівень хокею в Лізі для нас питання № 1! «Леви» провели більш плідну підготовку до першого кола, мали більшу кількість ігор зіграних перед етапом в Требішові (участь в Кубку «Мінськ-Арена»). Поляки, наприклад, до Требішова не зіграли жодної гри.

Румуни тільки 9 днів як вийшли на лід перед першим колом. Тому, повторюся, у нас всіх є всі підстави очікувати від 2 кола в польському Саноку більш змістовної гри абсолютно від усіх учасників Ліги, а також більш безкомпромісних дуелей на льоду

– Плануєте щоб проект КМХЛ розвивався серд колективів 2001-2002 років народження, чи є у планах залучати до змагань і інші вікові категорії


- Якщо подивитися презентаційний проспект КМХЛ, який ми розсилаємо всім потенційним спонсорам, то там є передбачена програма розвитку проекту – КМХЛ. У двох словах, планується з наступного сезону «запускати» команди 2004 р.н., а з сезону 2018-2019 р.р. наступні вікові категорії . Але, життя вносить свої корективи і це добре. Значить ми живемо. 25 серпня, напередодні 1 кола, в Міхаловце відбулося засідання Президії КМХЛ, на якому були розглянуті всі питання, згідно заздалегідь оголошеного порядку денному, в т.ч. і про плани на наступний сезон. Всі клуби отримали «завдання додому» і в Санок повинні приїхати з чіткою відповіддю, який або які вікові категорії будуть готові до участі в Лізі на наступний сезон, а від цього і буде залежати наступна вікова категорія.

Але, з огляду на думки представників деяких клубів, а також беручи до уваги, хочемо ми того чи ні, конкуренцію з боку наших колег – австрійської ERSTE BANK JUNIOR HOCKEY LEAGUE, ми постараємося зробити наступний сезон якомога більш привабливим для всіх учасників Ліги і найбільш конкурентоспроможним. Нинішнє Правління Ліги, також інформувало на Президії своїх членів про те, що з наступного сезону планується розширення Ліги або на один Клуб з Південної / Південно-Східної Чехії, або ж на другий клуб з України. Наприклад, на адресу Ліги надійшов офіційний лист від київської ДЮСШ «Крижинка» з проханням розглядати їх команди 2003 та 2006 р.н., як потенційних учасників змагань КМХЛ. На Президії представники Польської ФХ знову наполегливо нас інформували про те, що MHK «Nowy Targ» терпляче чекає розгляду їх заявки.

Ну і нарешті відповідаю на головне питання, яке цікавить уболівальників «Галицьких Левів» – вікова категорія 2001 р.н. планується до продовження і на наступний сезон. В якому це буде форматі, поки не можу сказати. Є варіанти. В Саноку я думаю це питання буде більш з’ясовано.

Користуючись нагодою, дозвольте через інтернет-ресурс вашого клубу, подякувати всім уболівальникам «Галицьких Левiв» за підтримку улюблених команд, батькам юних хокеїстів побажати терпіння і витримки, керівництву клубу та тренерському складу – подвійного терпіння і витримки, творчої наснаги, «заможніх спонсорів», талановитих і працездатних дітей побільше, а юним хокеїстам – удачі на майданчику, успіхів у школі, міцного здоров’я і ніяких травм!

Нехай Бог благословляє вашу працю!

Андрій Марич, спеціально для сайту galhockey.com.ua


Ось що хочу сказати з цього приводу...


Коментарів нема