хоккей, hockey, сокол киев, сокіл київ, sokol kiev kiew, нхл, чемпионат мира, hockey fights, мир хоккея, equipment, украинский хоккей, чемпионат мира по хоккею, детский хоккей

Хокейні публікаціїХокей в УкраїніЛід тане без грошей

04-04-2009 11:15 Калуський льодовий палац імені Степана Бандери перетвориться на басейн? Илья

image
Прикарпатський районний центр Калуш – перший і єдиний в Україні, в якому за державні кошти побудували льодовий палац. Врочисте відкриття палацу за участю міністра спорту Юрія Павленка та обласних високопосадовців відбулося 5 січня. Не минуло й трьох місяців, як дорогий державний подарунок перетворився на чемодан без ручки – нести важко, а кинути шкода.
Калуський льодовий палац звели завдяки цільовій державній програмі розвитку хокею в Україні. Свого часу на цю програму з державного бюджету було передбачено десятки мільйонів гривень. Програма також визначала міста, в яких мають будуватись льодові арени. Це, зокрема, Донецьк, Херсон, Харків. Потрапив до списку щасливчиків і прикарпатський Калуш.
За словами керівників міста, з держбюджету на будівництво льодового палацу в Калуші було виділено 20 мільйонів гривень. Дольова участь міста полягала у виділенні земельної ділянки під будівництво. І сесія калуської міської ради проголосувала за відведення двох гектарів для палацу в парковій зоні. Землю було передано у державну власність. Таким чином, льодовий палац належить державі, і опікується ним безпосередньо управління з питань будівництва та реконструкції спортивних споруд в Україні при Міністерстві молоді та спорту. Керує палацом суддя національної категорії Євген Геренда.
– Не треба дивуватись, що Калуш отримав цей державний грант, – розповідає начальник міського управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту Михайло Клим. – По-перше, у нас є ініціативна людина. Це голова федерації хокею в області Ярослав Дорош. Він свого часу встановив тісні стосунки з федерацією хокею України і відразу активно включився в процес визначення міст, де мали б будуватись ці палаци. Крім цього, його всебічно підтримав міський голова Калуша Ігор Насалик. І тому в нашому місті з’явився такий палац.
Льодова арена стала справжнім подарунком для мешканців невеличкого міста. І діти, і дорослі радо ставали на ковзани та робили свої перші кроки на катку.
Втім, вже незадовго після відкриття арени з’явилося й чимало проблем, які поставили під загрозу саме її існування. Наприклад, палац повинен працювати в такому режимі, щоб вийти на самоокупність. Це було однією з головних вимог керуючого управління. А коли міська влада порахувала видатки на утримання палацу, виявилося, що заробляти він за місяць має 120-130 тисяч гривень. Такий показник для палацу у містечку з населенням приблизно 60 тисяч осіб практично не досяжний. Левову частку видатків, майже 70 відсотків, складає оплата за електроенергію. Адже потрібно утримувати холодильну установку, яка працює цілодобово; обігрівати роздягалки (для цього встановлено два електричних котли). А ще – освітлювати саме льодове поле. Загалом, навіть у холодну пору року палац споживає електроенергії на 50 тисяч гривень за місяць. Зрозуміло, що влітку ця сума ще виросте. Крім цього, потрібно персоналу платити зарплату. А є ще така стаття, як утримання спеціального автомобіля, що чистить, шліфує та заливає лід. Його моторесурс – 150 годин роботи. З них, на час підготовки матеріалу, машина відпрацювала вже 125. Тепер потрібно провести її технічний огляд. Як розповіли працівники льодового палацу, техогляд такої машини коштує 8 тисяч гривень. Крім того, розхід палива у цієї машини – 2,5 літра 95-го бензину за один виїзд на поле. І виїжджати вона має через кожну годину експлуатації льоду. Якщо льодовий палац працює 12 годин на добу, витрата пального складе 30 літрів, а за цінами на кінець березня це понад 160 гривень.
Звичайно, гроші льодовий палац може отримати лише з відвідувачів, адже про проведення серйозних льодових змагань поки що можна лише мріяти. Хто захоче поїхати у невеличке містечко, де немає жодного пристойного готелю, навіть якщо там чудове льодове поле? На сьогодні оплата за послуги палацу складає 20 грн. з дорослої людини і 10 грн. – з дитини віком до 16 років за 45 хвилин катання. Прокат ковзанів – 10 гривень.
– Безумовно, така цінова політика не є рентабельною для палацу, – каже Михайло Клим. – Перед нами стоїть зараз питання: де брати кошти? Як я бачу, то це кошти з бюджету міського, а також з обласного. Звичайно, ми будемо звертатись до сесії міської та обласної рад з проханням дотації для цієї установи. Ми вважаємо, що палац є проектом не тільки міського значення, але й обласного. Адже в нас вже проходили змагання з хокею рівня Вищої української ліги. Дніпропетровські «Вовки» зустрічались з івано-франківською «Ватрою».
Отже, після феєричного відкриття палац став непомірно дорогою іграшкою. І ця дорожнеча ставить під сумнів подальше його існування. Бо не факт, що в умовах кризи обласна чи міська рада захочуть взяти на себе його фінансування. Натомість позиція електроенергетиків непохитна: якщо палац не погасить стотисячну заборгованість за січень-лютий, льодова арена залишиться без електрики. Зрозуміло, що як тільки вимкнеться рубильник струму, арена перетвориться на басейн.

Без державного фінансування Калуський палац приречений на занепад. Рішення будувати такий об’єкт у нерентабельному (з огляду на платоспроможність) місті виглядає як безглузде витрачання державних коштів. Звісно, немає сумніву, що мешканці прикарпатських містечок і сіл мають не менше право на відпочинок і оздоровлення дітей, ніж жителі мегаполісів. Однак, роблячи такі «щедрі подарунки», державні мужі мали б подбати і про їх фінансову підтримку. В іншому разі будівництво дорогих спорткомплексів перетворюється на нікчемний фарс.

Тарас Грень (Галицький Кореспондент, 02.04.2009)

Тарас Грень

Ось що хочу сказати з цього приводу...


Тут и обсуждать нечего! Ответсвенность за растрату государственных средств должны понести местные кадры, которые лобировали строительство в Калуше, и ответственные работники министерства и федерации, которые зная всю бесперспективность данного проекта дали разрешение на строительство! >
Тарас а что сейчас: лед есть или нет?
Народ! Большущее спасибо за такое количество отзывов по моему материалу. Удивлен... Но хочу объяснить всем —
1-е ни о какой политике я не хотел говорить (это то что касается названия) ведь, действительно в одном из сообщений прочитал «какая разница Бандеры или Сталина».... дело не в названии..
2-е мой материл не ход к тому чтоб «приучить " местное население к возможности использование дворца не по назначению (ну там концерты и тд)
3-е я родился в глухом хмельницком селе куда и телефон то всего год назад провели... и мне искренне жаль детей которые имеют намного меньше возможностей к развитию чем их городские сверстники и вот поэтому я считаю, что построив такой сарайчик в маленьком городишке государство должно брать на себя дотации, в конце концов именно гос мужи будут потом получать свои гигантские зарплаты с налогов которыми обложат население.
4-е просто обидно за наше государство. жаль что такая красивая и богатая страна не может жить по человечески....

да и за хоккей обидно... думаю, что мы могли б и в него играть на мировой арене...
Илья

Как не странно в Херсоне «сарайчик» работает с полной загрузкой, детские хоккейные школы для разных возрастов, пара-тройка любительских команд, тот же «Днепр» двумя составами тренируется, ну и массовые катания в полный рост, причем народ ходит с удовольствием и достаточно массово, как для южного города с населением в полмиллиона. Лед для любителей стоит 900 гривен — полтора часа. Есть здесь еще один каток «Аляска» называется, но он маленький и хоккеистов туда не пускают по определению, только массовые катания и все.

Интересно как в других городах (Донецке и Херсоне) «синие сарайчики» функционируют? Окупаются или нет? Или они работать нанут тогда, когда их приватизируют?

Так. Дуже вигідно їх перетворити в базари, як це і було зроблено з нормальними палацами спорту в Києві, Харкові...
«Клята Америка» серйозно дотує фізкультуру і масовий спорт. У нас, чомусь нерідко намагаються видерти копійку там, куди треба кошти вкладати. В кінцевому вимірі, про людину не дбають...
Мені здається, що з самого початку було зрозуміло — в Калуші, такий об'єкт не зможе бути рентабельним. І тому, хто придумав, що воно мусить давати прибутки, треба «міцно потиснути руку».
Василь, все равно не уверен что там полная загрузка будет
Интересно как в других городах (Донецке и Херсоне) «синие сарайчики» функционируют? Окупаются или нет? Или они работать нанут тогда, когда их приватизируют?
Илья
Я же не о боулинге на 20 дорожек говорю.Поставить дорожки четыре и хватит,плюс бильярд.Площадя должны работать.Тем более каток расположен в парке.Насчет боулинга поверь я знаю,что говорю :сам был в гостях в Калуше,так меня в два часа ночи возили в Ивано-Франковск шары побросать.
Василь, да скорее всего в населенном пункте в 68 тыс. чел. (и это наверное считая заробитчан) и боулинг бы не окупался. Они б еще додумались в селе каком-то построить (как раз бы доярки пред дойкой на коньках ходили кататься )
Станіслав
«Засівати» і «колядувати» судді вміють добре не тільки в бандерівському краю,але і в Криму,Луганську і т .д.,аж до самого Києва.І не тільки судді.Просто у Львові служба безпеки хоч щось робить.А на рахунок австрійця, поляка,то треба їх ставити не на місце міського голови,а замість президента,премєра і Верховної Ради.Вибачаюсь за нехокейну полеміку.
Acuratist
Калуш-это Ивано-Франковская область.До Львова 130 км.Может и смог бы он окупаться,если бы это был многофункциональный комплекс (боулинг,спортмагазин,кафешка,миниготель,тренажорный зал),а не голая ледовая площадка.Люди ездят поиграть в боулинг и купить кроссовки в Ивано-Франковск.
Спочатку зробили, потім подумали... Бандерівський край. Краще за все там уміють «засівати» і «колядувати».
Вихід один: поставте міським головою австрійця, поляка, словака чи угорця. «Щирі» українці проклинатимуть «клятого», зате виявиться, що проблеми з льодовим палацом нема, а, разом з тим, «з'явиться» класний готель, нормальні дороги і багато іншого, корисного.
На всю!!!! Львовскую область один крытый каток, построенный не частниками, а государством, при нормальном менеджменте был бы окупаем, а местные сидят ждут манны небесной, ладно было бы в области 20 крытых катков, а так неумение и нежелание работать.
Тысячу раз был прав Виктор Степанович,когда сказал-«хотели как лучше,а получилось , как всегда».
Еще один «шедевр» из той же оперы. ГАНЬБА!!!
http://korrespondent.net/ukraine/events/795185
Народ, а какие к черту катки! В єтой стране творится ТАКОЕ, что никакой Задорнов не мог бы придумать!
http://korrespondent.net/ukraine/events/795130
А вообще все эти катки, без детских школ и квалифицированных тренеров — «0» !
У нас то же много построили(относительно), школы создают, это оч.хорошо, а вот квалифицированных тренерских кадров нет, не очень то заманишь на переферию толкового тренера. Хотя, и тут выход можно найти, в России полно специалистов без работы, их можно и нужно приглашать, только квартирой обеспечить и более менее приемлимым заработком, но опять таки нужны деньги на это дело, а тут еще долбаный кризис всех рубанул. Знаю, что у нас многие проекты, косательно строительства ледовых арен, уже заморожены. Так что сейчас у всех сложное время и неизвестно когда закончится.
Илья
А тут гладкобыло на бумаге, да забыли про овраги. И вообще, без нормальной команды мастеров хоккей может окупаться только выставками или массовым катанием. Не в купленных дипломах дело а в славянском менталитете (три главных принципа — авось, небось и как-нибудь), помноженном на грандиозное воровство.
генка, какие экономисты? Ты это о чем? Все было гораздо банальнее: в Министерстве нашлись 60 млн. грн., которые нужно было срочно освоить. И было заявлено, что катки будут строится там, где выделят быстро землю... Вот так Калуш и стал «столицей хоккея»!
Муля понятно, что эта статья — крик о помощи. Только интересно взглянуть в глаза тому экономисту, который просчитал постройку катка в Калуше. «Талантище!» Хоккей и фигурное катание там не очень популярны и сразу строить в 60 тыс городке каток было не правильно изначально. Я понимаю, что маленькие города будут обделены, но рынок диктует свои условия. Вы видите это сейчас в хоккее. А представьте, кто нами руководит в жизни, когда занимают посты — «купленные дипломы»? Обидно, что из-за какого-то одного (или группы) неумехи и рвача пострадать может все хорошее дело

Пугает то, что с такими ляпами перспектива развития оной Программы вызывает большие сомнения. Сергей-24

Да — это очень сильно пугает, что у кого-то вызовет на самом верху сомнения Надо срочно что-то ФХУ предпринимать.

Так может не нужно было выбрасывать 20 млн грн из госбюджета на чемодан без ручки? Может лучше эти деньги пустить на содержание уже существующих ДЮСШ и открытие новых?
Василь

Я боюсь, что тогда никто ничего не увидит — даже катков. Деньги до Минспорта и ФХУ даже не успеют дойти
DIMON L.D. 1-1 Дай Бог чтобы я не победил в той дискуссии, а победил ты.
Необхідно подумати про будівництво ЛЬОДОВИХ АРЕН так щоб орієнтація була Південь-Північ,а сторона із Сходу
мала вікна для денного освітлення з 6.00 ранку до 22.оо вечора.Тепер порахуємо якою буде економія електрики.Стандар-це вже інкубатор,вмістимість 2-3тисячі місць,ПАЛАЦИ СПОРТУ на 5-7-10-15 тисяч місць,з тренувальним катком.
Як експлуатують катки в малих містах Чехії,Польші,Словакії і інших. А БУДУВАТИ необхідно,без катків немає і не може бути хокею,фігурної катання,шертреку і т.д.Кризис не вічний.І Калуші найдуть вихід.
А может статья заказная?
Я считаю, что о рентабельности данного катка в данном регионе необходимо было думать еще при утверждении Программы развития, при утверждении мест строительства первых ледовых катков. Раз тогда это все прошло — 100% было комуто очень выгодно. Пугает то, что с такими ляпами перспектива развития оной Программы вызывает большие сомнения. .., а может и вообще ее цель — вовсе не развитие хоккея в Украине, а ..?????
«Три подсигара, три магнитофона, кожаная куртка... тоже три» дармоеды хреновы. Им построили, а они все еще в бюджетный карман смотрят. «Сиротинушки». Сейчас возьмут на «дотацию», 50% пойдет на каток, 50% в карман главе района...
А в регионах так вооще реч о хоккее... На футбольных стадионах козы, коровы пасутся. Ждите мясной рынок в большом холодильнике. Выехал на льод на коньках и погнал по прилавочкам, а на них свинина, телятина, а продавцы в ВРОТАРСКОЙ атрибутике. ИЗВЕНИТЕ парни, я не писимист, но кризис в стране, а они призидентов снимают, назначают и т.д.
Илья а чего тут думать? Самоокупаемым он за счет хоккея и массового катания там изначально не был. Кариез в мозгах
Да какая разница, как он называется хоть Бандеры, хоть Сталина! Вы в суть проблемы вдумайтесь!
Fleury а Цетральная, Южная и т.д.? В этом году 100 лет со дня рождения Степана Андреевича — из-за этого и назвали. Согласен, что спорт должен быть вне политики.
Извените, матом ругнусь. Да конченые кастраты все они. Откаты 100%, надо же куда то списать лаве, а себестоимость 100% завышена на 50%. Твари !!! Пусть бы их посадили бы там ДИРЕКТОРАМИ, а завтра спросили, а ШО ТАКОЕ ??? Вы же сказали ОКУПИТСЯ !!! На КОЛ ТАКИХ !!! НА КОЛ !!! НА КОЛ !!! Павленко урод без мозгов. Последний срок, так отбивает на всю жизнь.
А КАКЖЕ ВЫДЕЛКНИЕ 3000000 МЛН.ГРВЕН Калушским мером ф.к.Капаты,находящися в другой области.Деньги откуда.
Следующие
Загрузка...