хоккей, hockey, сокол киев, сокіл київ, sokol kiev kiew, нхл, чемпионат мира, hockey fights, мир хоккея, equipment, украинский хоккей, чемпионат мира по хоккею, детский хоккей

Хокейні публікаціїНаціональна збірнаОлімпіада починається сьогодні

05-02-2009 08:35 Leo

За 17 років незалежності наша держава лише одного разу була представлена на зимових Олімпійських іграх хокейною командою. У 2002-му в Солт-Лейк-Сіті «синьо-жовті» посіли десяте місце серед 14 колективів. Під орудою видатного тренера «Сокола» 1980-х років Анатолія Богданова українці в американському штаті Юта обіграли французів і швейцарців, але поступилися білорусам і латвійцям.

Іспит для підлеглих Сеуканда буде непростим. Фото ФХУТоді ж уперше й востаннє светри з тризубом на грудях одягали наші представники в НХЛ Понікаровський і Федотенко.

У найближчі три дні в Ризі наша збірна спробує вдруге вибороти право зіграти на найпрестижнішому спортивному турнірі чотириріччя.

Підготовка без тренувань

Як слід підготуватися до кваліфікаційного відбору в столиці Латвії українцям не вдалося. На понеділкове тренування з'явилися лише хокеїсти «Сокола» та захисник мінсь­кого «Кераміна» Олег Благий. Інші представники білоруської екстраліги та КХЛ не встиг­ли прибути до Києва через зайнятість у своїх клубах. Тож тренерський штаб на чолі з Олек­сандром Сеукандом визначив склад команди фактично заочно. До речі, головний тренер запросив нині безробітного Анатолія Богданова допомогти йому консультаціями, і той із задоволенням погодився.

У попередній заявці значилися 33 хокеїсти, до Риги ж вирушили 22. Підвів наставників відмовою оборонець московського «Динамо» Геннадій Разін, а від послуг досвідченого В'ячеслава Тимченка з «Вітебська» вони відмовилися самі. Також відсіялися дев'ять «соколів», хоча й без них чемпіон України делегував до збірної 12 своїх представників. Ще четверо гравців прибули з Білорусі, шестеро — з Росії.

Спершу федерація планувала вирушити до Латвії автобусом. Та з'ясувалося, що на транспортний засіб необхідно мати додаткові документи, які оформити швидко не вдасться. Тому наша делегація вирушила на турнір літаком.

Ще одним організаційним проколом ФХУ стала затримка з появою в Україні Артема Гніденка. Пан Сеуканд розповів, що нападник «Вітебська» дізнався про запрошення вже під час збору, але встиг терміново прибути до Києва.

Керманич збірної поділився інформацією, що за виграш кваліфікації ФХУ пообіцяла гравцям найбільші преміальні в історії збірної (цифри, звісно, вже традиційно ніхто не озвучує). З урахуванням того, що хлопцям із «Сокола» затримують зарплатню, а про преміальні вони вже майже забули, це буде непоганим матеріальним стимулом. Хоча для тих, хто виступає в Континентальній хокейній лізі, навіть значні за мірками ФХУ суми не виглядають аж надто привабливо.

Перед відльотом до Риги напутні слова гравцям сказали президент федерації Анатолій Брезвін, віце-президент НОК Володимир Бринзак, заступник «спортивного» міністра Мирослав Дутчак.

Позавчора рейсом із Києва до Риги прилетіли 19 гравців, а Міхнов, Шахрайчук і Климентьєв прибули на місце баталій одразу з Росії.

А суперники хто?

Головним фаворитом у боротьбі за єдину путівку до Ванкувера-2010 називають збір­ну господарів. Латвійці займають найвищу позицію в міжнародному рейтингу серед усіх конкурентів (11-ту), отримують підтримку фанів на сучасній «Рига-арені» та мають у своєму розпорядженні найбільше відомих хокеїстів.

Основу команди Олега Знарока складають гравці ризького «Динамо», яке непогано виступає у КХЛ. Щоправда, на перших ролях у клубі перебувають легіонери з Чехії, Словаччини й Канади. Натомість «малинові» посилилися двома енхаелівцями (насправді Карсумс та Спруктс більше грають за фарм-клуби «Бостона» й «Флориди»).

Угорці хоча й перебувають на 20-му місці світового рейтингу, недаремно вважаються грізними опонентами. Під керівництвом канадця італійського походження Пата Кортіни наші західні сусіди після 70-річної перерви повертаються до вищого дивізіону. До того ж путівку в еліту рік тому вони здобули в Японії, обігравши у вирішальному двобої українців. Тож нашим є за що поквитатися.

Непросто буде і з італійцями. На Апеннінах давно сповідують силовий канадський стиль гри, запрошуючи фахівців із-за океану. Після торішнього вильоту «Скуадри адзурри» з елітної ліги Мішеля Гуле на чолі збірної замінив інший канадець — Рік Корнаккія. Не соромляться в Італії залучати до національної команди й канадських гравців, які виступають у місцевій серії А. Як і угорці, італійці розраховують переважно на хокеїстів із власного чемпіонату.

Попри те, що всі наші суперники дечого досягли на світовому рівні й заслуговують на повагу, українці також мають непогані шанси пробитися на Олімпіаду. «Синьо-жовті» зібрали чи не найсильніший склад за останні роки, тож багато що залежатиме від психологічного налаштування хлопців на матчі.

Андрій Фоменко («Україна молода», 05.02.2009)

Андрій Фоменко

Ось що хочу сказати з цього приводу...


Коментарів нема