хоккей, hockey, сокол киев, сокіл київ, sokol kiev kiew, нхл, чемпионат мира, hockey fights, мир хоккея, equipment, украинский хоккей, чемпионат мира по хоккею, детский хоккей

Хокейні публікаціїХокей в УкраїніПобиті чемпіони й нескорені легенди

28-03-2012 20:13 ritchie

«Донбас» знову чемпіон. Перемогу команди Олега Микульчика варто визнати абсолютно справедливою. Реалії такі, що перед поєдинком, який виявився заключним у фінальній серії, у «Сокола» не залишилося ні сил, ні резервів. На побиття хокейне кияни в останньому матчі фіналу мали єдиний контраргумент – перевагу в протистоянні бійцівському

.

Нескоренні

Власне, гравці «Донбаса» самі спровокували грубість суперників не дуже хокейною поведінкою. Розпочалося все ще з п’ятого матчу в Броварах, коли Ільшат Іхаков картинно впав після легкого поруху руки Сергія Климентьєва. Як мовиться, Мілевський відпочиває. В шостій же грі в Донецьку спостерігався цілий каскад симуляцій. «Локомотивом» знову виступив Ісхаков, а останньою краплею стала поведінка ще одного росіянина Олексія Шагова в третьому періоді. Олексій, відчуши на собі ключку Андрія Ніколішина, пірнув, наче Андрій Шевченко в перші місяці кар’єри в італійській Серії А. Далі Шагов скорчився від «страшенного болю», чим довів Ніколішина до люті. Свою злість Андрій виплеснув вже за мить, коли в першому кулачному протистоянні зійшлися колишні однокласники Костянтин Касянчук і Дмитро Толкунов. Киянин теперішній повалив киянина колишнього на лід й почав лупцювати, а Шагов, іґноруючи правила хокейних боїв, поліз в це протистояння третім. Ось тоді Ніколішин й не витримав і накинувся на земляка з усією несамовитістю.



Втім, найефектніший бій фінального вечора на льоду донецької «Дружби» виграв ще один киянин Сергій Харченко. Він кмітливо пробив росіянина Павла Бойченка в плече, після чого той впав обличчям на лід. Крові було багато. Мабуть, інакше не можна, бо внутрішня напруга всіх шести матчів була надто високою. Відчувалося, що гравці іноді себе сильно стримували, аби не виплеснути емоцій. Втім, під загрозою матч-штрафу брали себе в руки. А Харченка взагалі варто визнати одним з найефектніших гравців чемпіонату-2011/12. Не тільки за бої, а й за шайбу, закинуту Сергієм в четвертому матчі фінальної серії, коли киянин продерся з правого краю до воріт, прокинувши шайбу між ніг оборонцеві й воротареві суперника. А ще один ефектний файт Харченко провів у регулярному чемпіонаті, коли, наче майстерний борець-вільник, захопленням ноги повалив на спину беркутівського росіянина Федосєєва.

Нев’янучі

Втім, то хокейна лірика. Повернемовся безпосередньо до гри. «Сокіл» програв чемпіонат, бо в його складі зібрані нехай і більш яскраві, але вікові хокеїсти. Віталію Литвиненку – 42, Валентину Олецькому й В’ячеславу Тимченку – по 40, Андрію Ніколішину вчора виповнилося 39, Вадиму Шахрайчуку і Костянтину Сімчуку – по 37, Сергію Климентьєву, Юрію Лясковському й Олександру Матвійчуку – по 36, стільки ж 30 березня буде Олександру Харитонову, Ігорю Карпенку й Сергію Харченку – по 35. Ці хокеїсти – легенди хокею. Загальний рівень їхньої майстерності дозволив «Соколу» з зовнішньою легкістю виграти регулярний чемпіонат.

Сили старожилів не безмежні. Показовий приклад воротаря збірної Сімчука, котрий провалив перший поєдинок фінальної серії й невдало розпочав другий. Натомість Карпенко, замінивши Костянтина, відіграв у кожному з чотирьох поєдинків відмінно. Підкреслюємо, не тільки в третій зустрічі, виграній «Соколом» 4:0, а й у тих матчах, де кияни поступалися 5:7 і 0:5, вини воротаря голах практично не було. Очевидно, сили Ігор зберіг, бо майже весь сезон, який він почав у «Беркуті», а завершив у «Соколі», досвідчений воротар провів в якості резервіста.

Доки у наставника киян Олександра Годинюка була можливість проводити ротацію, трохи берегти лідерів з суперниками більш слабкими, вікові гравці зберігали свіжість. Однак в плей-офф сильно не поекономишся. Це довів навіть поєдинок з четвертою командою країни – київським «Компаньоном». Перших два матчі «Сокіл» виграв, але коли через травму випав з обойми автор хет-трика в першій грі Андрій Ніколішин, з’явилися проблеми. Годинюку довелося перекроювати першу ланку й виставляти поряд з Костянтином Касянчуком та Олександром Яковенком то Вадима Шахрайчука, то Микиту Смирнова, то Валентина Олецького. Звісно, що Ніколішина повноцінно замінити не вдалося. Довелося брати команду Олександра Сеуканда її ж зброєю – бійцівськими якостями.

«Сокіл» виграв серію в «Компаньона» 4:2, витративши для виходу до фіналу два зайвих матчі. Може, саме вони й вилізли команді Годинюка боком в шостому двобої проти «Донбасу»? За підсумками цього поєдинку тренера киян критикують за те, що він обрав надто обережну тактику. Можливо. Але Годинюк, безперечно, знав стан своїх гравців краще, ніж ті, хто йому дорікає. Й, відштовхуючись від нього, опирався на оборонний варіант гри.

Загалом «Сокіл» провів гарний сезон, за який не може бути соромно ні Годинюку, ні його підопічним. Без помилок й окремих провалів не обійшлося, але загалом команда проодемонструвала свій максимум й вийшла з того безнадійного стану, в якому перебувала ще рік тому під керівництвом Олександра Сеуканда. «Сокіл» вже не «більше мерлий, ніж живий» і навіть не «більше живий, ніж мерлиий». «Сокіл» живе. І якщо в наступному сезоні допустить менше промахів з комплектацією, то матиме шанс перервати дворічну гегемонію «Донбасу».

Стабільні

В Донецьку зібрані молодші хокеїсти, яким такі навантаження переносити легше. Щоправда, визначальним у стартових матчах серії став все ж не цей суб’єктивний фактор, а вміння донеччан зіграти тактично гнучко. Якщо не враховувати помилок воротаря «Сокола» Сімчука, то спершу ефективним виявився контратакувальний варіант гри «Донбаса». Микульчик обрав чеський оборонний стиль з щільною опікою поруч з власними воротами й проникаючими передачами вперед, з надією на швидкість й індивідуальну майстерність нападників. Оборонялися донеччани надійно, а мобільна перша ланка зі швидкими форвардами Андрієм Міхновим, Павлом Бойченком та Євгеном Пастухом задумки тренера матеріалізувала.
Другий визначальний фактор – вміння донбасівців грати у більшості. В перших матчах вони надзвичайно легко «прописувалися» у зоні суперника й реалізовували чисельну перевагу ретельно, бережно, з високою ефективністю. Натомість «Сокіл» в перших поєдинках у більшості мав проблеми навіть з входженням до зони, не говорячи вже про осаду воріт опонента.

В третьому поєдинку Годинюк змінив стратегію й «Сокіл» почав діяти обережніше, витягуючи суперника з його половини й намагаючись проникнути в звільнені зони. До певної міри, така тактика почала давати результат. Але Микульчик відповів випробуваним ще в другому поєдинку варіантом, виставляючи проти провідної ланки «Сокола» Касянчук – Ніколішин – Яковенко свою номінально другу трійку Аверкін – Анікеєв – Бондарєв. Останні краще обороняються й відповідно більше концентрувалися на стримуванні лідерів суперника. Натомість провідна ланка Міхнов – Бойченко – Пастух орієнтувалася на атаку.

Джокери

Зрештою, нема сумніву, що до шостого поєдинку команди добре призвичаїлися одна до одної й навіть за умови, що гравці «Сокола» більше втомилися, вони були здатні вирівняти ситуацію за рахунок індивідуальної майстерності, командної дисципліни й бійцівських якостей. Особливо з урахуванням, що втома позначалася й на грі «Донбасу» й кінцівка п’ятої гри серії це продемонструвала доволі чітко.

Однак в донеччан за пазухою було кілька козирів в вигляді за заявлених для участі в чемпіонаті Професійної хокейної ліги гравців першої команди. Окремі виступають за український варіант «Донбасу» вже давно й стали його складовою. Мова про нападника Андрія Міхнова, оборонців Олександра Победоносцева й Дмитра Толкунова. Олексій Шагов приєднався до команди під час плей-офф. Але головні бойові одиниці залишалися в резерві. Благо, «Донбас» Олександра Куликова легко здолав альметьєвський «Нєфтянік» у чвертьфінальній серії плей-офф чемпіонату Вищої хокейної ліги Росії й повернувся додому якраз за дві доби до шостого матчу проти «Сокола».

Як і очікувалося, місце у воротах зайняв Степан Горячевських. Білорус набрав фантастичну форму й відіграв «на нуль» три поспіль матчі в плей-офф ВХЛ, що є видатним показником. Крім того, Горячевських є давнім спеціалістом по «Соколу». Достатньо пригадати сезон-2004/05, коли кияни боролися за перше місце в регулярному чемпіонаті Білорусі з мінською «Юністю» Степана. Воротар три з чотирьох матчів проти основного суперника відіграв насухо й найперше завдяки надійній грі голкіпера команда Захарова чотири рази перемогла підопічних Сеуканда. Сезон-2010/11 Горячевських починав у білоруському «Шиннику», команді відверто слабкій. Однак і в її воротах Степан примудрився відіграти поєдинок з «Соколом» «на нуль»! В кінці того сезону була фінальна серія проти «Сокола» вже в складі «Донбасу» й там Горячевських знову видав «шот-аут»! Тепер нова гра й новий сухий матч – шостий поєдинок «Донбас» завершив 5:0 завдяки дуже надійній грі воротаря.

В полі ж у складі донеччан діяла роками зіграна ще з часів виступів за білоруські «Хімволокно» і «Юність», а також за збірну України зв’язка Олександр Матерухін – Олег Шафаренко. В трійку до українців Микульчик поставив Вадима Аверкіна. Спільну мову з досвідченим росіянином Олександр і Олег знайшли нехай і не повноцінно, але користь команді принесли. Про що свідчить бодай друга шайба на початку третього періоду у виконанні Матерухіна.

Власне, вихід на лід кількох представників основи виявився визначальним у тотальній перевазі «Донбаса» в шостій грі серії й приніс підопічним Олега Микульчика закономірну перемогу. Втім, був у складі донеччан інший – але вже постійний – джокер. Російський нападник Євген Кокшаров зазвичай діяв у четвертій, найчастіше, експериментальній ланці. Й у ній, виходячи на майданчик проти третього-четвертого квінтету суперника, проявив себе блискуче. У плей-офф Юрій відзначився трьома хет-триками. Перший він зробив ще у півфінальній серії проти «Беркута». Причому одну з шайб Кокшаров закинув, обігравши чотирьох гравців команди соперника відразу! «Соколу» Юрій забивав по три голи у четвертому й шостому матчах фіналу. Причому у вирішальному поєдинку Юрій діяв вже у другій ланці, поряд з Анікеєвим та Бондарєвим. Не дивно, що саме Кокшарова організатори назвали найціннішим гравцем серії плей-офф чемпіонату ПХЛ.

Іван Вербицький, «Обозреватель»
Фото: Илья Хохлов


Ось що хочу сказати з цього приводу...


юмористу Горди Хоу Если КХЛ колхозная лига Напиши какой лигой ты считаешь тогда ПХЛ Говно блевотина или просто отстой Давай жги еще

osturna: В Київі терміново будувати
ПАЛАЦ СПОРТУ на 20 тисяч місць а в обласних на 6 тисяч місць

Точно он !
А ось і osturna з«явився!
Весь сезон в ПХЛ був добротний хокей,однак фінал вийшов не спортивний.Хокей це перш за все гра а не побоїще,треба вміти програвати.В кого дуже чешуться рукі прохання на ринг.Ви подивіться на ігри дітей які беруть уже приклад з дорослих.За такі порушення ПРАВИЛ треба наказувати по повній,як гравців так і тренерів.ПХЛ необхідно збільшувати.В Київі терміново будувати
ПАЛАЦ СПОРТУ на 20 тисяч місць а в обласних на 6 тисяч місць з тренувальними катками. ХОКЕЙ треба грати а НЕ боксувати.
по травме Рябенко. Как по мне игровой эпизод, злого умысла не было (на видео 5:45). И попутно пару вопросов:
0:15 — За что удалили Аникеева?
1:30 — Толкунова?
3:45 — Страхова?
8:30 — Кугута?
9:10 — Победу?

ВОПРОС В Другом- обратите внимание , как фанаты Донбасса — продолжают орать и махать флагами. Они не знают, что так не подобает. И САМОЕ СМЕШНОЕ, что внизу стоит их охрана в черных плащах и даже не думает успокоить фанатов и сказать им — помолчать. ТЕ НЕ ЗНАЮТ — когда орать — когда не орать, а эти тихо радуются и выполняют свои служебные обязанности присматривать
Зодчий, А тем временем Касянчук и Шахрайчук,поздравили Донбасс,как они сказали,с заслуженной победой
-------------------------------------------------------------------------------------------
Косой может и получил,а Шах пытается прицепом пристроиться хотьбы на время!О.Тимченко в прошлом сезоне до выеживался указали на дверь,а Шах понимает .
MiG83, совершенно верно!Годынюк в начале сезона вообще иное расказывал!————————————————————————————————————————Сегодня он готов дат путевку в жизнь амбициозной молодежи. И что символично — в родном для себя клубе.http://www.sokol.kiev.ua/page-id-4511.html
———————————————————————————————————————-
Но апетит приходит во время еды и он потом всю малышню разогнал и взял на замену омоложенному составу Косого,Николишина,Шаха Харитонова ,Карпа ,Олецкого,Литву,Матвийчука,Лясика,В.Тимченко,Яковенко,Бархитдинова,.А ведь изначально только Косой и Симчук там предвидился!
Вот и опять маемо-те що маемо!Кто чуть помоложе играли через-раз,малышня вообще по чужим клубам в аренде ,а старики хоть и импортные но опять «ну не шмола я —не шмогла»!
Гость 07:25

Та я уже просто прикалываюсь!!! Достала уже эта «дискуссия», у кого яйца круче и разжигаемая ненависть между болелами двух клубов!!!
Шампанское выпито, ХК Донбасс-2 Чемпион. Сокол, исходя из его финансовых и персональных возможностей, провел хороший сезон! Чемпионат был намного интересней, чем в предыдущие годы. Дай бог что бы и в следующем было еще лучше! Что бы Гайдамаки остались в Чемпионате, а Левы и Акулы прибавили. Что бы может еще кто-то заявился (м. б. Днепропетровск?) А через десяток деньков поеду в Терминал на товарняки зборной! А там глядишь и на Кубок Донбасса в начале осени съезжу. Надеюсь к тому времени болел Сокола еще не начнут отстреливать в Донецке за 6-ю игру в этом Чемпионате!
[color=#222222][font=Verdana, Arial, sans-serif]Загалом «Сокіл» провів гарний сезон, за який не може бути соромно ні Годинюку, ні його підопічним. Без помилок й окремих провалів не обійшлося, але загалом команда проодемонструвала свій максимум й вийшла з того безнадійного стану, в якому перебувала ще рік тому під керівництвом Олександра Сеуканда. «Сокіл» вже не «більше мерлий, ніж живий» і навіть не «більше живий, ніж мерлиий». «Сокіл» живе.

Извините меня, но в Соколе при Сеуканде было совсем другое финансовое положение. Годынюку в этом плане крупно повезло.[/font][/color]
Донецкие были в одном шаге от чемпионства,ведя в счете и разумно действовали по принципу,не трогай говно ,оно вонять не будет.Любая потасовка,в отличие от локального битья лежачих и объятий разнимающих, могла перерасти(читай интервью Н. Майко) в командную драку,что,действительно было бы чревато срывом матча. Похоже соколовские старики этого добивались. А за бросание предметов на поле,как и выпрыгивание на лед тренеров обеих команд максимум командный штраф-2 мин. но никак не техн.поражение. Гензо,хоть один пример приведи подобного решения.
Не надоело одно и тоже пережевывать.возомнив из битья лежачих бойцовские поединки,которых и не было по сути. Что полезного дали Соколу в плей-офф Николишин и Харитонов, которого вообще на поле не было видно? Вони было много.когда пешком можно было обыгрывать аутсайдеров ,а игры они не показали никакой в отличие от Бойченко и особенно Кошкарова,которые были заявлены в конце января. Выиграй Сокол в Киеве при подавляющем преимуществе в 3,4 шайбы,можно было еще говорить о равенстве команд,но итог игры в Донецке был закономерный. Старики сдохли и от бессилия начали истерить.
Gordiehowe,
А ты протокол игры и рапорт суддейской бригады видел?
Может там ничего и не написано?
А тем временем Касянчук и Шахрайчук,поздравили Донбасс,как они сказали,с заслуженной победой.
Навеное приглашения получили...
Ты как вчера родился! В этом сезоне хоть за что-то дисц. санкции применялись? Оно им не надо! Боря им спонсоров нагнул, зарплаты небось немаленькие получают, а чтобы поработать — это не для них!
Еще раз повторюсь, прочитал я, несложно, толку с того, штраф назначили?
Впрочем спор ни очем, просто все эти истории говорят об истинном уровне этой с позволения сказать прохвессиональной лиги.
Единственно что мне доставляет удовольствие, так это когда у них обламывается очередная попытка освоить бюджетные средства!
Gordiehowe, так я еще раз повторяю: что самому слабо эту мутоту почитать и найти нужный пункт в регламенте? Или кто-то тут считает что мне это копание в говне (регламентах, уставах, тендерной документации, постановах правительства и прочей ерунде органов местного самоуправления доставляет мне неслыханное удовольствие?!
Я читал, зодчий вон расстарался, нет что бы нужный пункт показать, он сразу весь текст вывалил.
Но лига снова стыдливо промолчала.....
В принципе нормой становится от3,14здить судью, выйти тренеру на лед шашкой помахать, поиграть в хлеву, верной дорогой идем, как грится ведь пипл хавает.

-- Да нет же, не судья!.. При чем здесь судья?.. Это вот
этот старичок подыгрывает... Отстань от меня, пожалуйста!
Последние слова обращены были к Жене, который испуганно
дергал своего приятеля за рукав. Женя понимал, что ничего
путного из ссоры между Волькой и стариком не получится. Но
Волька не унимался, хотя никто уже не относился серьезно к его
словам.
—- Так ты говоришь, —- покатывались кругом со смеху, —- так
ты говоришь, что старичок отсюда с северной трибуны, почем зря
передвигает ворота? Хи-хи-хи! Он, наверно, в кармане такой
штепсель особенный имеет, чтобы управлять воротами на
расстоянии? Может быть, это он и мячики недавно на поле
понакидал?
—- Ну да, он! —- ожесточенно подтвердил Волька, вызвав новые
взрывы смеха.
—- А землетрясение в Чили тоже его рук дело? Хо-хо-хо!
Ха-ха-ха! Хи-хи-хи!
—- Нет, в Чили не он, —- честно разъяснил Волька. —-
Землетрясение —- это от катастрофических сдвигов почвы. Тем
более —- в Чили. А он совсем недавно из сосуда вылез.

Некоторых «болел» тут почитаешь, складывается впечатление что они в детств Хоттабыча начитались:

— Смотри! — угрожающе заявил тогда Волька, — будет
скандал!
— Пусть будет, что будет.
В тот же миг вратарь «Зубила» поскользнулся на совершенно
сухом месте и пропустил в ворота третий мяч.
— Ах, так? — заскрежетал зубами Волька. — Значит,
по-хорошему ты не хочешь? Ладно!
Он вскочил на скамью и, указывая пальцем на сидевшего у его
ног Хоттабыча, крикнул:
— Граждане! Он все время подыгрывает «Шайбе»!
— Кто подыгрывает?.. Судья подыгрывает?.. Что вы
говорите?.. — взволновались кругом.
— Да нет же, не судья!.. При чем здесь судья?.. Это вот
этот старичок подыгрывает... Отстань от меня, пожалуйста!
...

Gordiehowe: А на мой прямой вопрос о штрафе за выход тренера на лед ответа нет(((( хотя знатоков на сайте море.

А что ж ты сам регламент не почитал, не барское это дело? Его что не существует в открытом доступе? Привыкли что все им разжевывают, включая тех, кто вроде бы эту лабуду сами и писали (а на самом деле просто передрали откуда то), а соблюдение регламента никому не интересно, т.к. оно подрывает устои Лиги, лучше по-тихому все замолчать!
Gordiehowe,
Илья уже выкладывал о штрафных санкциях — не фиг спать
И шо характерно у каждого из них уже свой состав сборной нарисован, по звеньям, а вот со знанием правил явные траблы, не удивлюсь если в следующем году в финале имас с колесом лично во время матча на лед выбегут, а судьи опять ничего не заметят.
Илья, Рафф имхо на лед не выбегал, так матюков слегка нагнул и все, даже по морде никому не заехал, назаров то вообще тема ровная и как хок был г-но, и как тренер не лучше, захочешь посмотри видео как этот горе тренер в бытность игроком получал от кого попало, поэтому в минске когда на болел прыгал ничего удивительного, остатки мозгов ему еще в нхл отбили. Ну и кхл после всех резиновых потолков, дуболом из шмитязя, скрытой аренды и прочей лабуды иначе чем колхозом назвать нельзя, приличные лиги это за океаном, да несколько в европе.
А на мой прямой вопрос о штрафе за выход тренера на лед ответа нет(((( хотя знатоков на сайте море.
Зодчий,

типично и вполне ожидаемо!
Илью с Зодчим почитать, так у игроков Донбасса все игровые эпизоды (трудно было «в игровом эпизоде» клюшку поднять и не лупасить ею по шлему Карпа, что тот аж слетел?) и козлы-судьи, удалившие ни зачто хоккеистов Донбасса и не удалившие за явные нарушения хокков Сокола!

Надо было в тот же день ПХЛ дать матч-штраф «задирам» Сокола, а ХК Донбасс засчитать техническое поражение за выброс на площадку монет и бутылок. 7-й матч в Броварах и капец избитому, бедненькому чемпиону!!!
Gordiehowe, ну зачем задавать риторические вопросы? Если бы все пункты регламента выпонялись с начала чемпионата, то за вырученные за его нарушение средства можно было у канадцев Кубок Стенли выкупить!
Ну а насчет того что ни в какой приличной лиге такое невозможно, то напомню осенние приключения Назарова, а если и это не приличная лига, то или в прошлом или позапрошлом сезоне было шоу Линди Раффа
Сергей, по травме Рябенко. Как по мне игровой эпизод, злого умысла не было (на видео 5:45). И попутно пару вопросов:
0:15 — За что удалили Аникеева?
1:30 — Толкунова?
3:45 — Страхова?
8:30 — Кугута?
9:10 — Победу?


В эпизоде с Пастухом удаление сомнительно, про умышленную грубость и говорить нечего!


Сергей: Но у меня 4 пункта.Почему Вы обсуждаете только 3-й?

Так первый и второй пункты совпадают! Это по определению тренеров Сокола называется: «мальчики устали». Никто не мешал Годынюку и Майко пожертвовать регуляркой и дать молодежи поиграть! Но молодежь хором отправилассь осваивать Винницу! Ну а по 4 пункту не о чем спорить. Если встретятся на ринге боксер и шахматист, то у шахматиста шансов на победу будет маловато!
Вербицкому +5!
Следующие
Загрузка...