хоккей, hockey, сокол киев, сокіл київ, sokol kiev kiew, нхл, чемпионат мира, hockey fights, мир хоккея, equipment, украинский хоккей, чемпионат мира по хоккею, детский хоккей

Хокейні публікаціїМолодіжна збірна U20Бобкін: «У травні плануємо провести сумісні збори національних команд U-20 і U-18»

26-03-2021 20:52 Josh

Український фахівець Олександр Бобкін цьогоріч став головним тренером збірних України з хокею з шайбою одразу у двох вікових категоріях – U-18 та U-20. У цей же час Костянтин Буценко буде його асистентом. Дует Бобкін – Буценко уже працював разом із національною командою U-18 та в хокейному клубі «Білий Барс», однак зараз перед ними стоятиме нове завдання.

Про нові для себе виклики, довготривалу співпрацю з Буценком та прийдешні збори одразу двох доволі різних колективів Олександр розповів в інтерв’ю для пресслужби Федерації хокею України.

- Як до Вас надійшла пропозиція щодо роботи з двома збірними одночасно? Як сприйняли цю новину?

Протягом майже двох останніх сезонів я був головним тренером збірної України U-18, працював із хлопцями, які у свій час стали переможцями національного чемпіонату в цій віковій категорії на клубному рівні. Ми готувались до чемпіонату світу, однак так і не змогли виступити через пандемію COVID-19.

Мені здається, що обрання нашого тренерського штабу для роботи з національною командою U-20 було логічним. Адже більшість хокеїстів зі збірної U-18 перейшли до старшої вікової категорії. Ми обговорили це з президентом Федерації хокею України Георгієм Зубком, зрозуміли, що прагнемо одних цілей і однаково бачимо подальший розвиток юніорської та молодіжної збірних.

Авжеж, я був щасливий, коли отримав цю пропозицію від ФХУ, бо дуже хотів працювати зі спортсменами цього віку. Для мене це велика честь, натхнення та стимул. Роботи буде у два рази більше, але думаю, наш штаб впорається з таким завданням. Адже ця робота є улюбленою – вона буде цікавою та творчою. Я лише радий, що її стане ще більше.

- Ви вже готували збірну України U-18, тепер під Вашим керівництвом виступатиме і старша команда U-20. Наскільки кардинально відрізняється тренувальний процес у цих двох вікових категоріях?

Завдання у нас де-факто однакові, але колективи, із якими нам потрібно буде працювати, кардинально різні.

У національній команді U-20 у нас дуже вузьке коло кандидатів, багато-хто з них були вже на наших зборах, знайомі з нашими методиками та вимогами, деякі взагалі тренуються під керівництвом мене та Костянтина Буценка не перший рік. Думаю, із ними буде набагато легше. Ми одразу ставитимемо перед ними завдання й приступатимемо до їхньої реалізації.

Щодо збірної U-18, то тут величезний список претендентів на потрапляння до команди – близько 50 осіб. Наша головна мета – продивитись усіх найліпших кандидатів на найближчих зборах і скоротити цей список хоча б до 30 спортсменів. Також нам треба буде ознайомити їх з нашими вимогами, пояснити своє бачення хокею. Як бачимо, із двома командами буде абсолютна різна робота, тож буде цікаво й нудьгувати не доведеться.

Якщо говорити саме про тренувальний процес, то обидві вікові категорії несуть приблизно однакові фізичні навантаження. У команді U-18 уже дорослі хлопці, вимоги до них будуть наближеними до збірної U-20. У першу чергу, це стосуватиметься льодової підготовки.

Також зазначу, що перед початком роботи з національними командами ми проведемо зустріч із очільниками дорослої збірної – Вадимом Шахрайчуком і Костянтином Сімчуком – і визначимо загальне бачення тренувального процесу наших підопічних. Тобто розробимо єдину концепцію підготовки всіх збірних. Раніше такого не було.

- Вашим асистентом у збірних стане Костянтин Буценко, із яким Ви працювали в національній команді U-18, а також тренуєте разом ХК «Білий Барс». Як Ви можете описати Ваш тандем? У чому полягає його головна перевага поміж інших тренерських дуетів?

Я не буду нас вихваляти, але скажу, що наша головна перевага – ми любимо та вміємо працювати з молоддю. Протягом усієї нашої співпраці ми тренували молоді склади, дещо розбавлені дорослими гравцями. Ми «ліпимо», ставимо на ноги, виховуємо.

У 2013 році президент «Білого Барса» Костянтин Єфименко поставив перед нами з Костянтином Леонідовичем завдання – у найближчі роки клуб має складатись із гравців із білоцерківською пропискою. Сьогодні в команді вже є 7 гравців із Білої Церкви, а Назар Собко, Вадим Петрошенко та Павло Фурсенко мають активну ігрову практику, уже закидали шайби в УХЛ. Наступного сезону плануємо активно залучати хокеїстів 2004-2005 року народження.

Так склалось, що наша сумісна з Костянтином Леонідовичем робота триває вже дев’ятий рік. Я якраз закінчував ігрову кар’єру в «Білому Барсі», який він очолював, і отримав пропозицію працювати тренером. Костянтин Леонідович побачив, що я також ідейний, поділяю його бачення щодо багатьох речей, теж хочу займатись молодими спортсменами. Думаю, поруч із ними було чимало спеціалістів, яких він би міг запросити на посаду помічника головного тренера, але обрав саме мене. Це стало повної несподіванкою. Авжеж, не відмовився, адже розумів, що це дуже гарний шанс вчитись у нього, разом досягти чогось високого. Так ми йдемо разом пліч-о-пліч уже дуже тривалий час.

- Повертаючись до теми збірної, авжеж, уболівальників цікавить, чи будуть збиратись юніорські та молодіжні команди в цьому сезоні?

Уперше з національною командою U-18 ми будемо збиратись на початку квітня в Броварах, після чого поїдемо до Польщі в місто Освенцим, де зіграємо два товариські матчі з ровесниками. Також у наших із Федерацією планах провести сумісні збори для команд U-18 і U-20 в травні цього року.

Ми вже розробили тренувальний план на рік, тож поступово доповнюватимемо його за необхідністю та реалізовуватимемо. Будемо намагатись у кінці кожних зборів проводити товариські ігри вдома або ж на виїзді. Поки що вирішуємо ці питання.

- Які головні завдання ставить перед собою тренерський штаб на прийдешні збори?

Як я вже казав, у команді U-18 ми будемо намагатись продивитись максимальну кількість кандидатів до збірної, аби визначити найкращих до кінця нинішнього хокейного сезону. Це головне завдання.

А щодо U-20, то я сподіваюсь, що ми зможемо зібратись із усіма хлопцями – як і з українського чемпіонату, так і з-за кордону – і розпочнемо безпосередню підготовку до світової першості, яка запланована на грудень 2021 року.

ФХУ

Ось що хочу сказати з цього приводу...


Коментарів нема